Steve Jobs was Android-hater 'just for show'

© CIDimport

Steve Jobs was Android-hater 'just for show'

Geplaatst: 6 april 2012 - 05:29

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:02

Redactie ID.nl

Larry Page, CEO van Google, laat in een interview weten dat hij de haat van Steve Jobs voor het Android-platform als ‘just for show’ ziet. Volgens Page nodige Jobs hem juist vaak uit voor een ontmoeting om bij te praten en was er van echte haat geen sprake.

De gesprekken gingen dan vooral over hoe je een bedrijf runt. Volgens Page willen veel bedrijven een duidelijke concurrent waar ze tegen aan kunnen schoppen. Apple deed dat natuurlijk al met Microsoft (denk aan de I'm a pc reclames) en de laatste tijd richtte Steve Jobs zijn pijlen op Android en deed uitspraken als 'I want to destroy Android'. Volgens Page dus vooral voor de show en niet gedreven vanuit een werkelijke haat voor Android.


Patentoorlogen zonde van het geld

Zelf vindt Page dat je als bedrijf niet naar je concurrenten moet kijken maar naar je mogelijkheden en hoe je de wereld beter maakt. Het feit dat Google met een flinke portfolio aan patenten ook niet allemaal bedrijven aan het aanklagen is, lijkt dat ook te bevestigen. In het interview laat Page weten het zonde te vinden dat bedrijven zoveel geld spenderen aan advocaten in patentzaken in plaats dat dat gebruikt wordt voor de ontwikkeling van producten voor hun gebruikers.

Larry Page ziet het vaak gebeuren dat bedrijven geld proberen te verdienen met patentoorlogen wanneer een product in de nadagen van zijn economische leven is of wanneer het bedrijf geen vertrouwen heeft om op een natuurlijke manier te kunnen concurreren.

'Jobs wel degelijk boos op Android'

Walter Isaacson, schrijver van de biografie over Steve Jobs zegt dat de haat wel degelijk echt was en niet onderschat moet worden. Het feit dat Jobs wel vriendelijk tegenover Larry Page is, heeft volgens hem te maken met de 'geniale eigenschap' (en ook zwakte) dat hij de beste vrienden kon zijn met zijn ergste vijanden (bijvoorbeeld Bill Gates). Dit gold echter nog niet voor Eric Schmidt, voormalig CEO van Google. Schmidt was tijdens de ontwikkeling van de iPhone lid van de Apple board dat hij een jaar na de lancering van de iPhone verliet. Het feit dat hij daarna met Android als concurrent voor de iPhone kwam, werd hem niet in dank afgenomen. 

[Update 10:50: stukje Isaacson toegevoegd]

[Via: Bloomberg Businessweek]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten