Stichting Brein aangeklaagd door Piratenpartij Nederland

© CIDimport

Stichting Brein aangeklaagd door Piratenpartij Nederland

Geplaatst: 16 april 2012 - 12:41

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:58

Redactie ID.nl

De Piratenpartij Nederland werd gedwongen om een proxy offline te halen waarmee klanten van Ziggo en Xs4all toch nog konden downloaden via The Pirate Bay. Omdat dit rechtelijke bevel werd opgelegd zonder dat de Piratenpartij werd gehoord (ex-parte bevel), heeft de Piratenpartij besloten om vandaag Stichting Brein te dagvaarden voor een executiegeschil zodat de zaak inhoudelijk behandeld kan worden.

De Piratenpartij heeft wel direct gehoor gegeven aan het ex-parte beval en heeft de betreffende proxy offline gehaald. Zou De Piratenpartij dat niet hebben gedaan dan had dat een boete van 10.000 euro per dag tot gevolg gehad met een maximum van 1 miljoen euro. Een algemene proxy die ook gebruikt zou kunnen worden voor het omzeilen van de blokkade is niet offline gehaald door de partij. Nu.nl weet te melden dat de Piratenpartij Nederland de boete ook buitenproportioneel vindt en stelt de partij dat de beschikking op een oneigenlijke manier verkregen is en onaanvaardbaar wordt opgerekt.

Blokkade ineffectief volgens voorlopig onderzoek UvA

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam claimen dat het aandeel van klanten van Ziggo en Xs4all sinds de blokkade op 1 februari nog nagenoeg net zoveel downloaden van The Pirate Bay als voorheen. Wat dat betreft lijkt de blokkade nog niet zijn doel te hebben bereikt. Het onderzoek moet nog worden afgerond maar lijkt momenteel de stelling van Ziggo te bevestigen dat een volledige blokkade onmogelijk is omdat er altijd alternatieven zullen zijn.

[Via: NU.nl]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten