Stichting BREIN opent aanval op mediaboxen

© CIDimport

Stichting BREIN opent aanval op mediaboxen

Geplaatst: 4 augustus 2015 - 06:52

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:05

Redactie ID.nl

Stichting BREIN wil de verkoop van mediaboxen verbieden. De populaire kijkkastjes geven veel te gemakkelijk toegang tot een breed aanbod aan films en series die in veel gevallen uit illegale bron worden gestreamd, zo meldt de NOS.

Enkele boxen die genoemd worden zijn de de AFK Box van Allefilmskijken, de Mediaplayer X9 van Filmspeler, de TV Alive van Ditistv en de Teevee van Teevee.io. Ze worden door de makers ervan aangeboden als portaal naar onbeperkt films, series en sportverslagen kijken. Zonder abonnementskosten en erg gemakkelijke plug-and-play installatie. Dat werkt onder andere via reeds geïnstalleerde Popcorn Time add-ons.

Boete

BREIN is inmiddels in een juridische strijd verwikkeld met één van de aanbieders van mediaspelers, die aangeeft er duizenden per maand te verkopen. De auteursrechtenstichting eist een boete van 10.000 euro per dag, wanneer de kastjes blijven worden aangeboden. Mocht de rechtbank daarmee instemmen, dan kan een algemeen verbod op mediaboxen volgen.

Doodsteek

Filmdistributeur Dutch Filmworks zegt in een reactie dat het bezit van zo'n mediaspeler niet per se illegaal hoeft te zijn, zolang je er maar niet gratis content mee bekijkt waar je eigenlijk voor hoort te betalen. "Dat kan de de doodsteek voor onze industrie betekenen," zegt een woordvoerder.

Leveranciers van de apparaten melden dat er 'zeker tienduizenden' van zijn verkocht in Nederland.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten