Stichting de Thuiskopie en Nederlandse Staat aangeklaagd 2013-11-04T15:50:51

Aantal nep-internetwinkels groeit

Gedrag kinderen op internet zorgwekkend

Stichting de Thuiskopie en Nederlandse Staat aangeklaagd

Stichting de Thuiskopie en Nederlandse Staat aangeklaagd

Elektronicafabrikanten stappen collectief naar de rechter om de Nederlandse Staat en Stichting de Thuiskopie aan te klagen. Zij vinden de heffing van 5 euro op apparaten als pc’s, tablets, laptops, telefoons met mp3-speler e.d. onrechtmatig.

De thuiskopieheffing is bedoeld ter compensatie van illegale kopieen waardoor auteursrechthebbenden inkomsten mislopen. Consumenten mogen een privékopie maken van beschermd materiaal en daar staat een heffing op media tegenover, zelfs wanneer je het dus puur gebruikt voor het opslaan van je eigen vakantiefoto's. Voorheen was die op cd’s en dvd’s maar aangezien andere vormen van opslag veel populairder zijn, wil Stichting de Thuiskopie de heffing nu uitbreiden naar andere media en apparaten zoals we eerder schreven. De nieuwe heffing geldt in de nieuwe situatie, die vanaf januari 2013 ingaat, ook voor bijvoorbeeld smartphones en tablets. De hoogte van de heffing (excl. btw) is te zien in onderstaande tabel en zal in ieder geval een jaar gelden:

Productgroep Opslagcapaciteit Thuiskopieheffing
CD-R's - €0,03
DVD's - €0,03
Externe harde schijven - €1,00
Audio- en videospelers < 2 GB €1,00
Audio- en videospelers > 2 GB €2,00
HDD recorders / settopboxen < 160 GB €2,50
HDD recorders / settopboxen > 160 GB €5,00
Telefoons met mp3-speler / smartphones < 16 GB €2,50
Telefoons met mp3-speler / smartphones > 16 GB €5,00
Tablets < 8 GB €2,50
Tablets > 8 GB €5,00
PC's en laptops - €5,00

Heffing buitenproportioneel

De hoogte van die heffing staat niet in verhouding tot de daadwerkelijk geleden schade door piraterij zo stellen een aantal fabrikanten waaronder Dell, Fujitsu, HP, Intel, Nokia, Panasonic, RIM, Acer, Imation, Samsung en branchevereniging FIAR. De Staat verwacht dat er met de nieuwe heffing 40 miljoen aan vergoedingen binnen zal komen terwijl volgens onderzoek van PriceWaterhouseCoopers (in opdracht van de fabrikanten) de schade slechts 12 miljoen bedraagt. Volgens de Europese richtlijn moet een heffing overeenkomen met de daadwerkelijk schade en daar is hier dus geen sprake van volgens de fabrikanten. Het Europese Hof zal ook nog uitspraak doen of dit nieuwe stelsel rechtmatig is.

Brandbrief aan Teeven

De fabrikanten hebben eerder al een brandbrief aan Teeven gericht over de heffing. Ook vinden ze de invoering van de heffing onzorgvuldig. Zo zou de branche nog inspraak hebben maar werd de heffing al definitief verklaard voordat de deadline voor de inspraak verstreken was. De fabrikanten stellen in een bodemprocedure de Staat aansprakelijk voor de schade die zij door de heffing zullen ondervinden. De schadeclaim kan oplopen tot tientallen miljoenen euro’s. Ook is de Stichting de Thuiskopie gedagvaard. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie bestudeert de dagvaarding en is van plan later te reageren.

[Via: Webwereld]


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord