Streaming-muziek groeit sneller dan downloads

© CIDimport

Streaming-muziek groeit sneller dan downloads

Geplaatst: 24 augustus 2012 - 12:09

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:03

Redactie ID.nl

Streaming-muziekdiensten als Spotify zorgen voor de grootste groeisector in de muziekindustrie. Over 2012 laat deze sector werelwijd een groei van 40% zien terwijl de groei van downloads slechts 8,5% is. Dit volgt uit onderzoek van Strategy Analytics.

Toch domineren de cd en vinyl de markt wanneer het om aangeschafte muziek gaat. Deze fysieke dragers maken 61% van alle aankopen uit. Deze sector laat echter wel een daling zien van 12% en  Strategy Analytics verwacht dat in 2015 de digitale verkopen (streaming/downloads, mobiel) de overhand zullen nemen.

Een aantal artiesten klaagt over de lage vergoeding die ze zouden krijgen op het streamen van hun muziek. Zo liet Zoe Keating in een online document weten dat ze slechts 281 dollar ontving van Spotify nadat haar liedjes 72.800 keer waren afgespeeld. Andere artiesten geven aan dat de helft van hun inkomen bestaat uit streaming-diensten en geven aan dat ze zonder dat inkomen niet rond kunnen komen.

Spotify claimt het afgelopen jaar 180 miljoen dollar aan royalties te hebben uitgekeerd en verwacht door de groei dat bedrag te moeten opgschroeven naar 360 miljoen dollar voor 2012.

[Via: De BBC]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten