Studenten wereldwijd verslaafd aan internet en media

© CIDimport

Studenten wereldwijd verslaafd aan internet en media

Geplaatst: 7 april 2011 - 07:46

Aangepast: 27 augustus 2022 - 09:37

Redactie ID.nl

Uit onderzoek blijkt dat studenten al na 24 uur afkickverschijnselen vertonen wanneer ze plotseling geen toegang meer hebben tot internet of andere vormen van media.

Uit onderzoek blijkt dat studenten al na 24 uur afkickverschijnselen vertonen wanneer ze plotseling geen toegang meer hebben tot internet of andere vormen van media.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de University of Maryland's International Center for Media & the Public Agenda onder 100 studenten in 10 landen wereldwijd. Helaas was Nederland niet meegenomen in het onderzoek.

De studenten moesten zich 24 uur onthouden van elke vorm van media (internet, muziek, games, telefoons etc.). De hoogste percentages van verslaving werden gemeten onder de studenten uit de V.S. en China (respectievelijk 23% en 22%).

Studenten hadden last van gevoelens van eenzaamheid en verveling wanneer ze geen toegang tot hun media hadden. Argentijnse studenten voelden zich het meest geïsoleerd en 23% hielden het experiment niet eens vol. Een Argentijnse student voelde zich ‘dood’ en een studente uit Amerika kreeg zelfs fysieke afkickverschijnselen door het gemis van haar telefoon waardoor ze zichzelf ging krabben.

De onderzoekers geven aan dat studenten geleerd moet worden om hun mediaconsumptie te kanaliseren. Uit het onderzoek kwam naar voren dat tegenwoordig de informatievoorziening naar de gebruikers toe komt via Facebook, Twitter, nieuws op telefoons e.d. ook al zoekt de gebruiker er niet actief zelf naar. Studenten moeten zich bewust worden welke informatie ze wel en niet nodig hebben zodat ze niet het gevoel hebben alles te moeten bijhouden. Hierbij wordt ook de kans op een informatie-overload beperkt.

De vraag of de internet/mediaverslaving een echte verslaving is, wordt niet beantwoord in het onderzoek aangezien de onderzoekers geen medische achtergrond hebben. Wel hebben de onderzoeker geconstateerd dat studenten aangeven naast een mentale verslaving ook een fysieke hunkering te hebben naar hun apparaten zoals ook drugsverslaafden dat hebben met drugs.

Hoewel nog niet een erkende verslaving zijn er al wel afkickklinieken die internetverslaving behandelen zoals reSTART in Amerika die u binnen 45-dagen van uw verslaving proberen af te helpen voor het luttele bedrag van 14.500 dollar.

[Via: Arstechnica]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten