Supercomputers van een exaflop op komst

© CIDimport

Supercomputers van een exaflop op komst

Geplaatst: 2 december 2010 - 07:45

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:25

Redactie ID.nl

IBM heeft een nieuwe techniek ontwikkeld onder de naam CMOS Integrated Silicon Nanophotonics.

IBM heeft een nieuwe techniek ontwikkeld onder de naam CMOS Integrated Silicon Nanophotonics. De techniek zou voor een enorme prestatieverbetering moeten zorgen voor supercomputers.

De eerste supercomputers die gebruik zullen maken van deze techniek worden voor 2020 verwacht. Het huidige maximum van een supercomputer ligt op ongeveer 2 petaflops wat neerkomt op tweeduizend biljoen calculaties per seconde.

Met de doorbraak van IBM is (optische) communicatie binnen supercomputers over meerdere golflengten tegelijkertijd mogelijk. Hierdoor kan een snelheid worden behaald van een miljoen biljoen calculaties per seconde: een exaflop. De supercomputer die dergelijke snelheden zullen halen worden daarom ook ‘exascale computers' genoemd.

De technologie kan gewoon op standaard chips worden toegepast waardoor de fabricagekosten meevallen. IBM heeft tien jaar aan deze specialisatie gewerkt en verwacht dat de technologie naast supercomputing ook in netwerkproducten kan worden toegepast.

Dergelijke rekenkracht is bijvoorbeeld nodig voor het maken van complexe berekeningen op het gebied van klimaatveranderingen.

[Via Computerworld.nl]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten