T-Mobile mag 'datavretende' online diensten blokkeren tijdens treinreis 2013-12-30T11:10:10

'Google en Audi werken aan Android-auto'

'NSA kan hardware infiltreren voor het in de winkels ligt'

T-Mobile mag 'datavretende' online diensten blokkeren tijdens treinreis

T-Mobile mag 'datavretende' online diensten blokkeren tijdens treinreis

Telecomaanbieder T-Mobile mag diensten als YouTube en Spotify blokkeren van diens mobiele netwerk in de treinen van NS, ondanks dat dit normaal gesproken verboden is door de wet die netneutraliteit bepaald. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag.

Volgens de wet mogen mobiele aanbieders zelf geen online diensten blokkeren. Netneutraliteit is verplicht, wat bijdraagt aan een open internet. Er geldt echter een uitzondering op het moment dat er zoveel data wordt verbruikt dat er filevorming ontstaat op de digitale snelweg, aldus ACM. En dat is is precies het geval wanneer treinreizigers tegelijk datavretende diensten gebruiken. Ze hebben dan last van elkaar, omdat het wifi-netwerk overbelast raakt en telkens langzamer wordt.

Gelijke behandeling

Randvoorwaarde bij de blokkade is wel dat T-Mobile de diensten gelijk behandeld. Zo kan de aanbieder niet Netflix verbieden en ondertussen wel YouTube blijven toestaan; omgekeerd geldt hetzelfde. Daarbij moeten NS-reizigers goed worden voorgelicht over aanpassingen in het internetverkeer. ACM geeft aan te blijven controleren of aanbieders van mobiel internet de toegang ertoe niet ten onrechte blokkeren.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord