Tablet voor vrouwen leidt tot kritiek

© CIDimport

Tablet voor vrouwen leidt tot kritiek

Geplaatst: 11 maart 2013 - 12:59

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:24

Redactie ID.nl

De Eurostar Group heeft een Android 4-tablet op de Arabische markt gebracht die speciaal gericht is op vrouwen: De ePad Femme. De tablet komt met voorgeïnstalleerde apps op het gebied van boodschappen, yoga, koken e.d. De tablet wordt verdeeld ontvangen. Critici noemen de tablet seksistisch.

Een tablet dat makkelijk in gebruik met voorgeïnstalleerde apps die in hun interessegebied liggen. Het leek Eurostar een prima cadeau voor op Valentijnsdag. Op de Europese markt hebben we ook al roze smartphones gezien die zich richten op vrouwen maar daarop stonden dan geen apps op zouden moeten aansluiten op de interessegebieden van de vrouw.

Volgens een woordvoerder was het nooit de intentie om een tablet te ontwikkelen die als seksistisch gekenmerkt kan worden. Toch zal dit in onze Westerse ogen wel het geval zijn doordat de apps zich richten op het maken van boodschappenlijstjes, zwangerschapstesten, afvallen, kleding en koken en bevestigt daarmee de aloude stereotypen omtrent vrouwen.

Tablet voor vrouwen leidt tot kritiek-16325271

© CIDimport

Kritiek op ePad Femme tablet

Maar niet alleen in het Westen zullen velen er zo tegenaan kijken. De feministische blogger Eman Al Nafjan laat tegenover de Jerusalem Post weten dat vrouwen in Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, waar de tablet te koop is, juist erg bekend zijn met technische apparaten. Het is daarom helemaal niet nodig om apps, die bij hun interessegebied zouden moeten aansluiten, al voor te installeren want vrouwen kunnen dat prima zelf. De vrouwen in deze Arabische landen doen qua opleidingsniveau zeker niet onder voor de mannen zo stelt zij. Vrouwen zijn vaker universitair geschoold dan mannen maar door culturele beperkingen werkt slechts een klein aantal (20%). Van veel vrouwen wordt ook verwacht dat ze na het krijgen van kinderen thuis blijven en aangezien vrouwen in Saudi-Arabië niet zelfstandig mogen rijden en reizen, zitten ze vaak thuis achter de computer. 

Vrouwentablet 7.000 keer verkocht in eerste maand

Sinds de introductie rond Valentijnsdag zijn er tot nu toe zo’n 7.000 exemplaren van de ePad Femme verkocht. De 8-inch tablet kost 190 dollar. De tablet zou vooral veel door mannen cadeau worden gegeven aan vrouwen. Hoewel er wordt gesproken over een ‘light shade of pink’ als kleur, lijkt ons die wel erg ‘light’ want op de afbeeldingen zien we de roze kleur niet terug in de behuizing.


Tablets voor gamers en Christenen

Eurostar bracht onlangs ook de ePad Gamer uit voor gamers en stelt dan ook dat de ePad Femme eigenlijk hetzelfde principe volgt maar die vlieger gaat natuurlijk niet helemaal op want de ePad Gamer is gericht op een interessegebeid en de ePad Femme op het geslacht van de gebruiker waar vervolgens dan een interessegebied aan wordt gekoppeld. Vorig jaar schreven we ook nog over een speciaal tablet voor Christenen (niet van Eurostar) maar het lijkt erop dat dat geen succes is geworden, de pagina waar de tablet te koop was, lijkt in ieder geval niet meer te bestaan.

[Via: Arstechnica]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten