Te koop: Nederlands paspoort (t.e.a.b.)

© CIDimport

Te koop: Nederlands paspoort (t.e.a.b.)

Geplaatst: 15 oktober 2015 - 06:31

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:32

Redactie ID.nl

Het 'Dark Web' bestaat uit ondergrondse websites die niet te vinden met normale zoekmachines als Google en Bing, en niet te bezoeken met conventionele browsers. Op het Dark Web bestaat een vrijplaats waar criminelen van alles en nog wat verhandelen, van drugs tot huurmoorden en paspoorten. Computer Idee dook de donkere krochten van het internet in en zocht de malafide paspoort-handelaren op.

Een uitgebreidere versie van dit artikel verschijnt deze week in Computer Idee 23 (jaargang 2015). Het blad ligt vanaf 20 oktober in de winkel.

“Welkom bij de vervalste-documentenservice – de unieke producent van vervalste kwaliteitsdocumenten.” Verbijsterd kijken we naar de webpagina die beveiligingsonderzoeker Dr. Vincenzo Ciancaglini van Trend Micro zojuist op het scherm heeft getoverd. De pagina is eigendom van een (of meer) crimineel die paspoorten, rijbewijzen, identiteitskaarten en dergelijke aanbiedt. Het hoe en waarom onthult de site niet, maar de foto’s suggereren dat het om echte documenten gaat. Er zijn nog geen gegevens ingevuld, wat ze ideaal maakt voor het aannemen van een valse identiteit.

 

Nederlandse paspoorten

De site die Ciancaglini ons toont is één van de vele die in de digitale onderwereld valse identiteitsbewijzen aanbieden. Inclusief aanprijzingen: “We bieden originele paspoorten van hoge kwaliteit, rijbewijzen, identiteitskaarten, stempels en andere producten voor de volgende landen: Australië, België, Brazilië, Canada, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en een aantal andere landen,” aldus de website. Voor een vervalst paspoort moet een koper 600 euro neertellen, zo laat Ciancaglini zien met een klik van zijn muis. En als hij vervolgens kiest voor ‘Netherlands’ zien we de welbekende, blauw belijnde binnenzijde van een Nederlands paspoort.

De getoonde pagina komt van het Dark Web, een netwerk van online marktplaatsen waar het makkelijk is om bijvoorbeeld softdrugs of illegale software te kopen.

 

 

Makkelijk te vinden

 

Het is simpel om op het Dark Web softdrugs te vinden

Die zijn gemakkelijk te vinden, aldus de onderzoeker. Zo is er een “erg populaire site genaamd Grams waarmee je eenvoudig Dark Web-sites kunt doorzoeken waar gehandeld wordt in drugs”. Behalve softdrugs zijn ook medicijnen zoals Ritalin, harddrugs, illegale kopieën van games en online accounts heel populair. Bij het laatste gaat het bijvoorbeeld om inlognamen en wachtwoorden voor bankrekeningnummers, online veilingsites en games-sites. Daarnaast zijn ook fysieke creditcards te koop op het Dark Web.

Authentiek?

Ook zijn er volgens de onderzoeker nogal wat sites die beweren creditcards, paspoorten en andere identiteitskaarten te verkopen. “Het is echter lastig om te controleren of dat ook echt zo is, zonder deze documenten daadwerkelijk aan te schaffen. Het kan natuurlijk net zo goed gaan om oplichters die proberen andere criminelen een poot uit te draaien.”

Huurmoorden

Er zijn op het Dark Web zelfs huurmoorden te boeken

Eén van de meest verontrustende diensten die te koop zijn, is huurmoord. Hiervoor bestaan verschillende websites, die erg geheimzinnig doen over hun activiteiten. Ciancaglini: “Zo is er een website die duidelijk verklaart dat alle contracten privé zijn, ze geen bewijzen van eerder werk kunnen laten zien of zelfs maar feedback van voorgaande klanten. In plaats daarvan vragen ze opdrachtgevers om van tevoren te bewijzen dat ze beschikken over voldoende bitcoins om de klus te klaren. Dat gebeurt via een escrow-dienst. De betaling wordt gedeponeerd bij een tussenpersoon en alleen als de huurmoord daadwerkelijk is gepleegd en de dader daarvan bewijs heeft geleverd, worden de fondsen vrijgemaakt.”

Speciale software

Het Dark Web is niet zomaar te bezoeken. Sowieso zijn de websites niet te vinden met conventionele zoekmachines als Google of Bing, maar kom je er via zogenaamde 'Hidden Wiki's', index-pagina's waar links staan naar de verborgen sites.

De websites werken bovendien op het .onion-protocol, wat betekent dat ze alleen te bezoeken zijn via speciale software zoals de Tor-browser. Tor ('The Onion Router') is gratis te downloaden en is open source, dus voor iedereen te gebruiken. Het installeren is bovendien erg makkelijk, net als het installeren van een normale browser.

Overigens wordt de Tor-browser niet alleen maar gebruikt om dergelijke Dark Web-sites te bezoeken. De browser maakt het ook mogelijk om anoniem op internet te gaan. Daarom werd de browser bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt tijdens de Arabische Lente, toen veel activisten niet zomaar alles online konden zeggen.

Anonieme communicatie

Wie iets illegaals wil bestellen, zal anoniem moeten kunnen communiceren

Wie een illegaal product wil aanschaffen, zal op zoek moeten gaan naar een manier om anoniem met de criminele aanbieder te communiceren. Verkopers van illegale waren zijn meestal te bereiken onder een webmail-adres van een aanbieder die zijn of haar gebruikers anonimiteit garandeert. Kopers kunnen ook van dit soort webmaildiensten gebruik maken om hun identiteit te verbergen. Ciancaglini: “Dat is nodig om verschillende redenen: om het vertrouwen van de verkoper te winnen en bovendien om niet lichtgelovig over te komen. Als een verkoper denkt dat je nogal naïef bent, is het aanlokkelijk om je op te lichten.”

Bitcoins

Om niet tegen de lamp te lopen, zullen kopers en verkopers daarnaast ook het betalingsverkeer anoniem moeten laten verlopen. Daarvoor wordt meestal gebruik gemaakt van bitcoins. Die kunnen aangekocht worden via online wisselkantoren. Bitcoins kunnen worden aangeschaft door geld over te boeken, maar ook door het versturen van contant geld over de post of door dit persoonlijk te overhandigen. Op die manier kan de bitcoin-portemonnee gespekt worden. Ook die moet anoniem zijn, maar daarvoor zijn volop mogelijkheden, aldus Ciancaglini.

Meer dan alleen handel

Op het Dark Web is veel meer te vinden dan alleen handel

Overigens gebruiken criminelen het Dark Web voor meer zaken dan alleen handel. “Ze huisvesten er bijvoorbeeld ook de commandoservers van botnets. Dat maakt het voor forensisch onderzoekers onmogelijk om op de traditionele manier speurwerk te doen, door bijvoorbeeld het ip-adres van commandoservers te achterhalen.” Daarnaast wordt veel malware geïnstalleerd vanuit het Dark Web. Voor de makers ervan heeft dat als voordeel dat het lastig te ontdekken is wie er achter de malware zit. Ook wordt het Dark Web door cybercriminelen gebruikt om losgeld te innen: zo leidt het malware-programma TorrentLocker afgeperste computerbezitters naar een betaalpagina in het Dark Web om bitcoins over te maken zonder dat de ontvanger bekend wordt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten