Teeven: Snowden geen asiel in Nederland 2013-11-04T15:34:35

Android smartphone of tablet beveiligen!

Porno per ongeluk op groot openbaar scherm

Teeven: Snowden geen asiel in Nederland

Teeven: Snowden geen asiel in Nederland

Klokkenluider Edward Snowden heeft ook in Nederland asiel aangevraagd. Volgens Stichting Vluchtelingen werk moet iemand zich echter op Nederlands grondgebied bevinden om hier asiel te kunnen aanvragen. Minister Fred Teeven (staatsecretaris immigratie) heeft echter al duidelijk gemaakt dat Snowden zich die reis kan besparen en dat Nederland hem geen asiel zal verlenen.

Snowden legde de praktijken van de NSA (National Security Agency) in de VS bloot die met PRISM internetverkeer afluistert. Snowden zou zich nu ophouden op het vliegveld in Moskou. En hoewel Poetin niet ingaat op het uitleveringsverzoek van de VS van Snowden, ziet hij de klokkenluider liever gaan dan komen. Nederland is voor Snowden in ieder geval geen optie.

Teeven verleent geen asiel aan Snowden

Teeven heeft aangegeven dat er geen sprake is van een noodsituatie en Snowden dus geen kans maakt op asiel. Sterker nog, Nederland heeft een uitleveringsverdrag met de VS waardoor hij ons land kans loopt op uitlevering. Dat zal pas na onderzoek worden gedaan waarin politieke overtuigingen van Snowden en de kans op de doodstraf in de VS worden meegenomen.

Piratenpartij verzoekt asielaanvraag te erkennen en accepteren

Volgende de Nederlandse Piratenpartij heeft de overheid van de VS laten zien - in het geval van o.a. Bradley Manning - dat de behandeling van klokkenluiders reden is tot ernstige bezorgdheid. Het feit dat Snowden wordt weggezet als  "verrader" door diverse ambtenaren van de VS en de media heeft een klimaat gecreëerd waarin hij niet zeker kan zijn van een eerlijk proces zo stelt de Piratenpartij.

De partij stuurt deze week een amicusbrief naar de IND en verzoekt de Nederlandse overheid, om de asielaanvraag van Snowden te accepteren, of in ieder geval erkenning van asielstatus door de IND niet tegen te houden. Daarnaast verzoekt de partij de overheid om gedurende de procedure garant te staan voor Snowdens veilige toegang tot en eventueel vertrek uit Nederland te garanderen.

15 asielaanvragen

Volgens Rusland heeft Snowden al in 15 landen asiel aangevraagd. Nederland is niet het enige land waarin de procedure vereist dat de aanvrager zich al in het land van aanvraag bevindt. Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Zweden volgen eenzelfde procedure.

[UPDATE 03-07 10:10]: Reactie Piratenpartij toegevoegd


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord