Terreurgroep ISIS beheert 46,000 Twitter-accounts

© CIDimport

Terreurgroep ISIS beheert 46,000 Twitter-accounts

Geplaatst: 9 maart 2015 - 07:13

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:09

Redactie ID.nl

De terreurgroep ISIS beheert meer dan 46,000 accounts op sociale media als Twitter. Dat blijkt uit een nieuwe studie naar de invloed van de terroristen, en de methoden die zij gebruiken voor propaganda.

De studie (PDF) werd uitgevoerd door twee wetenschappers van onderzoeksinstituut Brookings. Die keken naar het aantal accounts dat jihadisten beheren op Twitter. Het gaat daarbij om accounts die zelf minder dan 500 mensen volgden.

 

Propaganda

ISIS weet als terreurgroep handig gebruik te maken van sociale media, bijvoorbeeld om jongeren te ronselen voor de jihad. Ook worden de accounts slim ingezet voor propaganda, door filmpjes en foto's te delen. Zo kunnen ook makkelijk journalisten worden bereikt, wat weer zorgt voor meer ruchtbaarheid rondom het kalifaat.

 

 

Kanttekeningen

Overigens maken de onderzoekers wel kanttekeningen bij hun bevindingen. Zo is het moeilijk te zeggen wanneer een twitteraccount nou écht bij een lid van ISIS hoort, of wanneer het bijvoorbeeld gaat om een nep-account. Al met al beheren de jihadi's tussen de 46,000 en 70,000 accounts, al denken de onderzoekers dat het eerder aan de lage kant ligt.

 

 

Accounts verwijderd

Een van de grootste problemen waar de onderzoekers tegenaan liepen, was dat dergelijke accounts op grote schaal door Twitter worden verwijderd. Het sociale netwerk zegt zo veel mogelijk accounts te verwijderen als die met terreur te maken hebben. Ook werden veel accounts door de beheerders zelf verwijderd of op privé gezet, waardoor ook niet precies was na te gaan om hoeveel accounts het precies gaat.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten