Tesla-topman presenteert gedachtelezer

© CIDimport

Tesla-topman presenteert gedachtelezer

Geplaatst: 17 juli 2019 - 08:41

Aangepast: 29 augustus 2022 - 17:16

Redactie ID.nl

Elon Musk zit niet stil. De topman van Tesla ontwikkelt een gedachtelezer, die wordt ingebracht in de hersenen van de eigenaar.

Musk richt zich met zijn bedrijf Neuralink op de ontwikkeling van dunne draden die hersenactiviteit opvangen en deze gegevens vervolgens doorsturen naar bijvoorbeeld een computer. De gedachte is dat de pc dan bediend kan worden met iemands brein.  

In de eerste instantie is het doel van Musk om mensen met een lichamelijke beperking te helpen bewegen. Denk aan het bedienen van computers en telefoons door mensen met een verlamming, maar ook aan het herstellen van spraak, zicht en het gehoor.

Uiteindelijk hoopt de topman van Tesla dat iedereen de gedachtelezer zal gebruiken. Het kan evenwel nog een tijd duren, voordat de technologie mag worden gebruikt op mensen. De eerste tests voerde Musk uit op ratten en er is eerst toestemming nodig van de Amerikaanse medische waakhond om de techniek op mensen uit te proberen.  Neuralink hoopt in het tweede kwartaal van volgend jaar te mogen beginnen met tests op mensen.

Bovendien is het een complex proces om de dunne draden in de hersenen te krijgen. Een speciale robot moet de draden op exact de juiste locaties aanleggen, door gaten in de schedel te boren. Dit moet op termijn een stuk makkelijker gaan, volgens Neuralink bijna zoals het laseren van ogen.  

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten