© CIDimport

Thom Yorke valt Spotify aan [UPDATE]

Geplaatst: 15 juli 2013 - 06:44

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:37

Redactie ID.nl

Thom Yorke, frontman van Radiohead, heeft zijn solomuziek en dat van de formatie Atoms for Peace van Spotify gehaald. Hij wil daarmee aandacht vestigen op het in zijn ogen slechte verdienmodel van Spotify voor beginnende artiesten.

Thom Yorke heeft zijn solonummers van Spotify gehaald als protest tegen het verdienmodel van Spotify. Dit model zou slecht zijn voor beginnende artiesten en muziekproducenten die zo goed als niets zouden verdienen via Spotify. Of zoals hij het in het Engels verwoordt: ‘New artistst get paid fuck all with this model.” 

Aandeelhouderhouders verdienen aan Spotify, nieuwe artiest niet 

Thom Yorke en producent Nigel Godrich hebben de volgende drie albums van Spotify en Rdio gehaald: Thoms soloplaat The Eraser, hun gezamenlijke project: Atoms for Peace en het debuutalbum van Nigel Godrichs band Ultraísta. Via Twitter laten ze weten waarom ze uit solidariteit er voor hebben gekozen de nummers van Yorke van Spotify te halen (en ook van Rdio). De muziek van Radiohead is wel nog steeds via Spotify te beluisteren. Volgens Yorke werken muziekdiensten als Spotify wel voor het beluisteren muziek dat al lang bestaat maar werkt het model niet voor beginnende nieuwe artiesten. Yorke eist dan ook dat Spotify het model op de schop neemt want het zou alleen maar de aandeelhouders verrijken.

Thom Yorke valt Spotify aan [UPDATE]-16253016

© CIDimport

Het gemiddelde bedrag dat een artiest krijgt betaalt voor een stream van zijn muziek is volgens de Guardian zo’n € 4388 bij een miljoen streams. Beginnende artiesten hebben natuurlijk vaak niet een miljoen streams en verdienen er zo niets aan. De verkoop van downloads en cd’s zou een stuk lucratiever zijn voor nieuwe artiesten.

Protest krijgt bijval van artiesten

Zonder nieuwe muziek is Spotify een stuk minder interessant dus vindt Yorke het een goed middel om druk uit te oefenen. Kritiek dat zijn protest slechts zijn fans raakt, deelt hij niet. Zijn kritiek wordt in ieder geval ook gedeeld door andere artiesten, zo kreeg Yorke bijval van Kieran Hebden van Four Tet en sommige artiesten, zoals Led Zeppelin en King Crimson, blijven zelfs liever helemaal weg van streamingdiensten door het verdienmodel dat ze hanteren.

Spotify regaeert op kritiek

Spotify heeft n.a.v. de kritiek ook van zich laten horen en laat ons weten dat Spotify zich ten doel stelt om artiesten in contact te brengen met hun bestaande fans maar ook helpen bij het vinden van nieuwe fans zodat ze kunnen groeien en daarmee een inkomen te genereren. Spotify geeft aan dat ze nog in de beginfase van een lange termijnvisie zijn waarbij het doel is om een muziekdienst te bieden waar men voor wil betalen en er voor zorgt dat de muziekindustrie het geld verdient om te investeren in nieuw talent en muziek. Spotify zegt al 500 miljoen dollar te hebben betaald aan rechthebbenden en dat dat eind dit jaar waarschijnlijk opklimt naar 1 miljard dollar. Veel van dat geld zou juist ten bate komen van nieuw talent. Spotify geeft aan zich voor de volle 100% in te zetten juist een goede manier te bieden voor artiesten te helpen in het uitbouwen van hun carriere.

[Update 15-7-2013 15:37]

: Reactie Spotify toegevoegd

[Via: TheGuardian]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten