Thuis printen of toch liever naar de drukker?

© CIDimport

Thuis printen of toch liever naar de drukker?

Geplaatst: 22 april 2014 - 08:05

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:44

Redactie ID.nl

De drempel om naar een drukker te stappen is de afgelopen jaren een stuk lager geworden. Toch vragen veel computerbezitters zich af wanneer ze nu beter iets zelf kunnen printen of het drukken aan een professional moeten uitbesteden. De volgende vijf overwegingen helpen u bij het maken van de juiste keuze.

1. Kwaliteit

De kwaliteit van thuisprinters is de afgelopen jaren enorm verbeterd en ook de kleurenreproductie is met sprongen vooruitgegaan. Wie echter zijn zelf gemaakte flyer wil verspreiden of een zelf geprinte poster buiten ophangt, loopt al snel tegen de beperkingen op. De inkt geeft af of uw poster is al na een paar regenspetters volledig onleesbaar geworden. Drukinkt is daarentegen wel watervast en de kwaliteit is – zeker bij offset – superieur. Hou dit in het achterhoofd als u een keuze moet maken.

2. Volume

Een aantal jaren geleden klopte je pas bij een drukker aan als je duizenden exemplaren van bijvoorbeeld een folder of poster nodig had. Dat heeft te maken met het feit dat kosten voor het instellen van de gebruikte offset drukpers relatief hoog zijn waardoor dit niet loont bij enkele honderden exemplaren. Sommige drukkerijen zoals drukhetnu.nl hebben tegenwoordig echter ook de beschikking over mogelijkheden om digitaal te printen. De productietijd is erg kort en de kwaliteit van deze moderne printers benadert die van offset. Hebt u slechts enkele exemplaren nodig van een foto of hand-out? Dan kunt u dat waarschijnlijk het beste doen op uw eigen printer. Afhankelijk van uw wensen kunt u vanaf 25 tot 50 exemplaren beter kiezen voor digitaal drukken. Boven circa 500 exemplaren biedt de offset drukpers alle ruimte.

3. Kosten

Het is een fabeltje dat het laten maken van drukwerk duur is. Zelf printen is per afdruk veel duurder. De dure inkt - of beter: het vloeibare goud - zorgt er namelijk voor dat de prijs van een enkele kleurenafdruk op A4-formaat kan oplopen tot wel € 1,65 (bron: Consumentenbond). Dat tikt aardig aan als u zelf 50 A4-folders print. Ter vergelijk, bij een drukker hebt u al voor een paar tientjes 100 perfect gedrukte kleuren A4-flyers. En in tegenstelling tot uw eigen printer worden bij hogere aantallen de kosten per afdruk alleen maar lager. Kijk dus van te voren naar de prijs per afdruk en het volume, en bepaal dan of u zelf gaat printen of dit uitbesteedt.

4. Mogelijkheden

De meeste mensen hebben een printer die afdrukken tot A4 kan maken en een enkeling kan zelfs A3 printen. Dat maakt dit apparaat ideaal voor brieven, het bedrukken van enveloppen of het afdrukken van affiche in een kleine oplage. Bij een drukker kunt u tot veel grotere formaten gaan en uw drukwerk indien nodig laten vouwen, nieten of laten inbinden. Daarnaast kunt u ook andere zaken als bekers, boeken, zitzakken, vlaggen, placemats in kleine aantallen laten maken en/of bedrukken. Kortom: gebruik uw printer voor de eenvoudigere klusjes en check wat de mogelijkheden zijn bij een drukker als u iets speciaals wilt.

5. Inspanning

Eerlijk is eerlijk, u kunt vanuit vrijwel elk programma afdrukken naar uw thuisprinter. Bij drukwerk is het beter om gebruik te maken van speciale dtp-software. Hiermee kunt u uw document tot op de millimeter nauwkeurig en conform de gestelde eisen opmaken. Professionals gebruiken Adobe InDesign maar het kan ook veel voordeliger, bijvoorbeeld met Microsoft Publisher, Serif PagePlus of – helemaal gratis – het indrukwekkende Scribus. Wie hierin wat tijd investeert, ziet dat direct terug in een beter eindresultaat. En natuurlijk kunt u met deze programma’s ook perfecte afdrukken maken op uw eigen printer!

De redactie van Computer Idee is niet betrokken geweest bij de totstandkoming van dit artikel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten