Thuiskopieheffing maakt smartphone en tablet duurder

© CIDimport

Thuiskopieheffing maakt smartphone en tablet duurder

Geplaatst: 25 oktober 2012 - 10:45

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:38

Redactie ID.nl

De thuiskopieheffing, die nu alleen nog voor cd’s, dvd’s en tapes geldt, gaat vanaf januari volgend jaar ook voor nieuwe computers, laptops, tablets en smartphones gelden.

De thuiskopieheffing, die nu alleen nog voor cd’s, dvd’s en tapes geldt, gaat vanaf januari volgend jaar ook voor nieuwe computers, laptops, tablets en smartphones gelden. De huidige heffing op mediadragers zal vervangen worden door een nieuwe regeling. Deze nieuwe regeling geldt voorlopig tot 1 januari 2014.

De overheid wil met deze heffing zorgen dat auteursrechten beschermd blijven en rechthebbenden een compensatie krijgen voor misgelopen inkomsten door downloaden uit illegale bron. Aangezien er steeds meer gekopieerd wordt op computers en mp3-spelers dan op cd’s, zag Stichting de Thuiskopie zijn inkomsten dalen, terwijl de vergoeding aan rechthebbenden nog wel steeds betaald werden. Daarom wordt de thuiskopieheffing nu verschoven van cd’s naar onder andere computers.

De thuiskopieheffing is een alternatief voor het downloadverbod, die voorlopig van de baan is, maar treft ook het bedrijfsleven. Bedrijfscomputers worden in de regel namelijk niet gebruikt om auteursrechtelijk beschermd materiaal te kopiëren, maar hier moet wel de heffing over betaald worden. Ook wordt de consument feitelijk al beboet voordat hij iets met het apparaat heeft gedaan. Het Europese Hof zal nog uitspraak doen of die nieuwe stelsel rechtmatig is.

Hoogte thuiskopieheffing

ProductgroepOpslagcapaciteitThuiskopieheffingCD-R's-€0,03DVD's-€0,03Externe harde schijven-€1,00Audio- en videospelers< 2 GB€1,00Audio- en videospelers> 2 GB€2,00HDD recorders / settopboxen< 160 GB€2,50HDD recorders / settopboxen> 160 GB€5,00Telefoons met mp3-speler / smartphones< 16 GB€2,50Telefoons met mp3-speler / smartphones> 16 GB€5,00Tablets< 8 GB€2,50Tablets> 8 GB€5,00PC's en laptops-€5,00

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten