Thuiskopieheffing maakt smartphone en tablet duurder 2013-11-04T15:53:53

Apple iMac terugroepactie om foute harde schijf

‘Windows 7 Service Pack 2 niet in de planning’

Thuiskopieheffing maakt smartphone en tablet duurder

Thuiskopieheffing maakt smartphone en tablet duurder

De thuiskopieheffing, die nu alleen nog voor cd’s, dvd’s en tapes geldt, gaat vanaf januari volgend jaar ook voor nieuwe computers, laptops, tablets en smartphones gelden.

De thuiskopieheffing, die nu alleen nog voor cd’s, dvd’s en tapes geldt, gaat vanaf januari volgend jaar ook voor nieuwe computers, laptops, tablets en smartphones gelden. De huidige heffing op mediadragers zal vervangen worden door een nieuwe regeling. Deze nieuwe regeling geldt voorlopig tot 1 januari 2014.

De overheid wil met deze heffing zorgen dat auteursrechten beschermd blijven en rechthebbenden een compensatie krijgen voor misgelopen inkomsten door downloaden uit illegale bron. Aangezien er steeds meer gekopieerd wordt op computers en mp3-spelers dan op cd’s, zag Stichting de Thuiskopie zijn inkomsten dalen, terwijl de vergoeding aan rechthebbenden nog wel steeds betaald werden. Daarom wordt de thuiskopieheffing nu verschoven van cd’s naar onder andere computers.

De thuiskopieheffing is een alternatief voor het downloadverbod, die voorlopig van de baan is, maar treft ook het bedrijfsleven. Bedrijfscomputers worden in de regel namelijk niet gebruikt om auteursrechtelijk beschermd materiaal te kopiëren, maar hier moet wel de heffing over betaald worden. Ook wordt de consument feitelijk al beboet voordat hij iets met het apparaat heeft gedaan. Het Europese Hof zal nog uitspraak doen of die nieuwe stelsel rechtmatig is.

Hoogte thuiskopieheffing

Productgroep Opslagcapaciteit Thuiskopieheffing
CD-R's - €0,03
DVD's - €0,03
Externe harde schijven - €1,00
Audio- en videospelers < 2 GB €1,00
Audio- en videospelers > 2 GB €2,00
HDD recorders / settopboxen < 160 GB €2,50
HDD recorders / settopboxen > 160 GB €5,00
Telefoons met mp3-speler / smartphones < 16 GB €2,50
Telefoons met mp3-speler / smartphones > 16 GB €5,00
Tablets < 8 GB €2,50
Tablets > 8 GB €5,00
PC's en laptops - €5,00

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord