Toezichthouder wil 'vliegtuigmodus' voor automobilisten

© CIDimport

Toezichthouder wil 'vliegtuigmodus' voor automobilisten

Geplaatst: 23 november 2016 - 08:19

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:40

Redactie ID.nl

De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration roept smartphone-makers op een soort vliegtuigmodus in hun telefoons te bouwen die specifiek gericht is op automobilisten.

De modus zou eventueel automatisch moeten starten zodra iemand de weg op gaat. Het lastige daarbij is vooral dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen bestuurders en passagiers. Want als dat niet zo is, dan kunnen alle inzittenden hun telefoon slechts beperkt gebruiken. Dat is niet de bedoeling.

Het NHTSA stelt zich een modus voor die ervoor zorgt dat de functies van een smartphone tijdens het rijden veel beperkter zijn. Video's kunnen niet meer afgespeeld worden en het toetsenbord wordt geblokkeerd, zodat bijvoorbeeld geen WhatsApp-berichtjes teruggestuurd kunnen worden tijdens het rijden.

Niet verplicht

Door dat soort afleidingen tot een minimum te beperken, hoopt de NHTSA dat het aantal verkeersongevallen in de toekomst af gaat nemen. Overigens hoeven fabrikanten als Google en Apple niet naar de NHTSA te luisteren, de toezichthouder schrijft alleen richtlijnen voor. Maar goed, zo is de vliegtuigmodus zelf ook ooit in het leven geroepen, dus wie weet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten