Top 5 domme fouten bouwen eigen website

© CIDimport

Top 5 domme fouten bouwen eigen website

Geplaatst: 29 april 2015 - 10:01

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:39

Redactie ID.nl

Veel mensen beginnen enthousiast met het bouwen van een website en maken deze vervolgens niet of slechts half af. De belangrijkste redenen waarom het misgaat, zijn op één hand te tellen. Doe je voordeel met deze top 5!

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Mijndomein.nl. De redactie van Computer Idee was niet betrokken bij de totstandkoming van dit artikel.

1. Niet nadenken over de domeinnaam

Begin niet met het bouwen van je site voordat je een goede domeinnaam hebt gevonden. Een geschikte domeinnaam is niet alleen het merk van je site maar straalt ook uit naar jezelf, je bedrijf of de vereniging of stichting waarvoor je een site wilt bouwen. Hou er rekening mee dat veel .nl-domeinnamen inmiddels zijn gereserveerd. Maar er is ook goed nieuws want er zijn tientallen nieuwe extensies zoals .shop en .amsterdam beschikbaar die nieuwe kansen bieden. Lees hier meer over het vinden van een goede domeinnaam.

2. Doel kwijt

Of je nu een ontwerper in de arm neemt of zelf aan het werk gaat, het is best lastig om niet door allerlei mooie voorbeelden of mogelijkheden van koers te raken. Bepaal daarom van te voren wat het doel is van de website (bijvoorbeeld: visitekaartje, portfolio, promotie, ledenwerving, verkoop, etc.) en wat nodig is om dit te bereiken. Voor veel content management systemen zijn voor een paar tientjes kant-en-klare themes te downloaden waarmee je site er in één keer goed uit komt te zien. Maar laat je niet teveel verleiden en kies iets dat zo goed mogelijk aansluit op het doel. Anders is het voor de bezoeker onduidelijk wat je wilt vertellen en wordt het ook moeilijker om de site in de toekomst verder uit te bouwen.

3. Rammelende techniek

Zeker als je net begint met het bouwen van sites, is het verstandig om het eenvoudig en overzichtelijk te houden. Een eerste stap in een relatief eenvoudig content managent systeem (cms) zoals WordPress, Drupal of Concrete5. Beperk zeker in het begin het aantal pagina’s tot maximaal 4 of 5. Het is beter om een kleine website te hebben die goed functioneert dan één met veel pagina’s die goed werkt. Vanuit deze is het ook eenvoudiger om later uit te breiden en verbeteringen aan te brengen. Dit is de reden waarom het een goed idee is om je site te hosten bij een betrouwbare partij in Nederland, zoals bijvoorbeeld mijndomein.nl. Op die manier weet je zeker dat het met de benodigde infrastructuur voor je website (database, PHP, etc.) goed zit en kun je altijd contact opnemen met een Nederlandstalige helpdesk die snel reageert.

4. Site werkt niet op mobiel

In 2015 zal het aantal bezoeken aan websites met een mobiele telefoon of smartphone meer zijn dan die van ‘gewone’ computers. Maar toch blijkt een groot deel van de sites niet of slechts beperkt leesbaar op mobiele apparaten. Google test inmiddels alle sites in de index op mobiele bruikbaarheid en deelt straffen uit als een website het niet goed doet op mobiel. Nieuwe website? Zorg er dan zeker voor dat deze ‘responsive’ is en dus op alle beeldschermformaten goed werkt.

5. Oeps, content vergeten!

In het traject naar bouwen van een site wordt niet zelden het belangrijkste ingrediënt vergeten: de content. Dit heeft resulteert in mooie sites waarop een zeer matig of zelfs geheel ongeloofwaardig verhaal staat, vol met taalfouten. Of het nu om tekst, video, foto’s of illustraties gaat: de content is het allerbelangrijkste onderdeel van de website. Dit moet duidelijk en snel vertellen wat het verhaal is en bezoekers overtuigen om voor jou, jouw bedrijf, je stichting of vereniging te kiezen. Bovendien zorgt de juiste content er ook voor dat je via Google goed kan worden gevonden. Zet content bovenaan je takenlijstje en denk ook na over hoe vaak je je site van nieuwe content wilt gaan voorzien.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten