TU Delft ontwikkelt anti-stress pen

© CIDimport

TU Delft ontwikkelt anti-stress pen

Geplaatst: 22 december 2010 - 08:20

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:16

Redactie ID.nl

In de toekomst zullen producten steeds vaker ‘weten’ wat de gebruiker voelt en daar slim op inspelen.

In de toekomst zullen producten steeds vaker ‘weten’ wat de gebruiker voelt en daar slim op inspelen. Om de kracht van dit principe te illustreren, ontwikkelde onderzoeker Miguel Bruns Alonso op de TU Delft een pen die stress bij de gebruiker meet en deze kan tegengaan. De hartslag van mensen die de antistress-pen gebruikten, daalde in experimenten met gemiddeld vijf procent.

Bruns promoveert donderdag op dit onderwerp.
Uit verschillende experimenten die industrieel ontwerper Bruns tijdens zijn onderzoek uitvoerde, bleek dat mensen wiegende en rollende bewegingen (‘rock and roll') maken met een pen wanneer ze gespannen zijn.

Bovendien bleek dat wanneer die nerveuze bewegingen worden afgeremd, er meer controle wordt verkregen over een situatie. "‘Sensoren in een pen zouden dus op onopvallende wijze stress kunnen meten en de juiste terugkoppeling zou gebruikers kunnen helpen om te gaan met hun stress", aldus Bruns. "Daarom heb ik een pen ontwikkeld die ‘nerveuze' bewegingen registreert en daarmee bepaalt of de gebruiker gespannen is.

De pen biedt tevens tegenwicht aan deze bewegingen door ingebouwde elektronica en elektromagneten. Bij snellere bewegingen biedt de pen geleidelijk minder bewegingsvrijheid. Hierdoor worden gebruikers gestimuleerd rustiger te bewegen waarna de bewegingsvrijheid weer toeneemt." De antistress-pen is een prototype en (nog) niet op de markt.

[Via HET]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten