© CIDimport

Turkije kijkt weer YouTube

Geplaatst: 1 november 2010 - 10:22

Aangepast: 20 september 2022 - 07:48

Redactie ID.nl

Sinds mei 2008 is YouTube in de ban gedaan door de Turkse regering omdat er filmpjes op stonden van de nationale held Mustafa Kemal Ataturk die als beledigend werden ervaren.

Turkije kijkt weer YouTube

Sinds mei 2008 is YouTube in de ban gedaan door de Turkse regering omdat er filmpjes op stonden van de nationale held Mustafa Kemal Ataturk die als beledigend werden ervaren. De gewraakte filmpjes zijn nu van YouTube afgehaald waardoor de Turken gewoon weer YouTube mogen kijken.

YouTube claimt de filmpjes niet zelf verwijderd te hebben of enige vorm van censuur te hebben toegepast om de Turkse regering er toe te zetten de website uit de ban te halen. Volgens YouTube heeft een derde partij de filmpjes verwijderd na klachten over copyright schending.

Veel mensen waren niet blij dat YouTube in de ban was gedaan waaronder de Turkse president Abdullah Gul die zijn beklag al eens had gedaan via Twitter.

Het opheffen van het verbod heeft als bijkomend voordeel dat de toetreding tot de EU weer een stapje dichterbij is aangezien de strenge internet wetten de EU een doorn in het oog is.

Het censuurbeleid van Turkije richtte zich aanvankelijk op het verbieden van porno en inhoud die schadelijk kan zijn voor kinderen. Op dit moment zijn 5.000 websites in de ban gedaan door de Turkse regering.

[Via The Inquirer]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten