Tussendoortje: Potje schaken in Facebook Messenger

© CIDimport

Tussendoortje: Potje schaken in Facebook Messenger

Geplaatst: 4 februari 2016 - 11:58

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:40

Redactie ID.nl

Je kunt met Facebook Messenger meer dan alleen chatten en foto's delen. Je kunt er namelijk ook een potje mee schaken. Die optie zit goed verstopt en is ook wat lastig te begrijpen. Het werkt als volgt.

Om een Facebook-vriend uit te dagen voor een virtueel schaakspel, stuur je een die persoon een berichtje met de tekst @fbchess play. Een schaakbord verschijnt en je krijgt van Facebook een kleur toegewezen. Nu is het wachten op je beurt.

Hoe het werkt

Dit spelletje werkt niet door de stukken te verslepen met je muis, maar door commando's te typen. Bij iedere zet typ je eerst de woorden @fbchess, gevolgd door de move die je wilt maken. Een voorbeeldje.

Tussendoortje: Potje schaken in Facebook Messenger-15748227

© CIDimport

Stel, je wilt je de zwarte loper aan de rechterkant één plek vooruit schuiven. Dan typ je in Facebook Messenger: @fbchess Bf6. De hoofdletter staat daarbij voor de naam van het schaakstuk, in dit geval een B van Bishop (loper). 'f6' is de plek waar de loper naartoe moet op het bord.

Schaakstukken

Het lastige is dat je ook de Engelse namen van de schaakstukken bij de hand moet hebben:

B voor de loper (Bishop), R voor de toren (Rook), Q voor de dame (Queen), K voor de koning (King), P voor de pion (Pawn) en N voor het paard (Knight, maar de K is al bezet door de koning).

Het duurt een tijdje voor je het spel onder de knie hebt. Maar voor je het weet, steven je af op een schaakmat! Overigens werkt dit zowel in de app als op de desktopversie van Facebook.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten