Twee-miljoenste .nl-domein komt eraan

© CIDimport

Twee-miljoenste .nl-domein komt eraan

Geplaatst: 14 juli 2006 - 07:07

Aangepast: 19 september 2022 - 13:00

Redactie ID.nl

Midden augustus verwacht SIDN (Stichting Internet Domein-registratie Nederland) het tweemiljoenste .nl-domein te registreren. Inclusief de ongeveer 700.000 andere domeinen als .com, .eu en .org die binnen Nederland geregistreerd zijn, komt dat neer op totaal 2,7 miljoen domeinnamen, oftewel 17 domeinnamen per 100 inwoners.

Twee-miljoenste .nl-domein komt eraan

Midden augustus verwacht SIDN (Stichting Internet Domein-registratie Nederland) het tweemiljoenste .nl-domein te registreren. Inclusief de ongeveer 700.000 andere domeinen als .com, .eu en .org die binnen Nederland geregistreerd zijn, komt dat neer op totaal 2,7 miljoen domeinnamen, oftewel 17 domeinnamen per 100 inwoners. Daarmee heeft Nederland het grootste aantal geregistreerde domeinnamen per 100 inwoners ter wereld. Een jaar geleden telde ons land nog 12 domeinnamen per 100 inwoners. Met het tweemiljoenste .nl-domein dat SIDN medio augustus verwacht te registreren, behoort Nederland ook in absolute zin tot de koplopers. In slechts twee andere landen in Europa zijn er meer landdomeinnamen geregistreerd: in Duitsland (10 miljoen) en in het Verenigd Koninkrijk (6 miljoen). Ook het .eu-domein is met iets meer dan 2 miljoen registraties net iets groter. Relatief scoort Nederland met een penetratie van 17 per 100 inwoners echter veruit het hoogst.  
Het grote succes van het .nl-domein (nu goed voor 72% van de domeinnamen in ons land) heeft ook te maken met de wijze waarop domeinregistratie in Nederland georganiseerd is. De overheid heeft dat namelijk aan de markt overgelaten, met een liberaal beleid en laagdrempelige en goedkope registratie als resultaat. Ook in de andere landen waar dat gebeurt, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België, is het eigen landsdomein een groter succes geworden dan in landen waar wel verregaande overheidsbemoeienis is. Vaak gaat dat namelijk gepaard met relatief sterke regulering en beperkende voorwaarden.

De groei zit er bij het .nl-domein, dat dit jaar twintig jaar bestaat, nog volop in. De verwachting is dat het aantal .nl-domeinen in de toekomst nog sterk zal blijven toenemen. Eenvoudige procedures, lage registratiekosten, innovatie en investeringen in kenniseconomie en de verdere ontwikkeling van e-commerce dragen daaraan bij. Maar ook het feit dat een domeinnaam voor particulieren een ‘gewoon’ product is geworden speelt een belangrijke rol. Op grond van de te verwachten verdere groei staat de driemiljoenste .nl-domeinnaam eind 2007 op de planning.
 
Wereldwijd zijn er zo’n 100 miljoen domeinnamen geregistreerd. Ongeveer 75 miljoen domeinnamen zijn verdeeld over slechts 10 landen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten