Tweedehands handel op internet goed voor het milieu

© CIDimport

Tweedehands handel op internet goed voor het milieu

Geplaatst: 6 juni 2006 - 11:06

Aangepast: 19 september 2022 - 13:06

Redactie ID.nl

In het kader van Wereld Milieu Dag heeft Heliview in opdracht van Marktplaats.nl onderzocht in hoeverre tweedehands handel op internet een positieve invloed heeft op de ontlasting van het milieu. Nou mensen, het scheelt een flinke slok op een borrel!Heliview becijferde allereerst dat internet tegenwoordig verreweg het populairste kanaal is om tweedehands spullen te kopen en verkopen.

Tweedehands handel op internet goed voor het milieu

In het kader van Wereld Milieu Dag heeft Heliview in opdracht van Marktplaats.nl onderzocht in hoeverre tweedehands handel op internet een positieve invloed heeft op de ontlasting van het milieu. Nou mensen, het scheelt een flinke slok op een borrel!Heliview becijferde allereerst dat internet tegenwoordig verreweg het populairste kanaal is om tweedehands spullen te kopen en verkopen. Zo hebben ruim vier miljoen Nederlanders in de afgelopen twee jaar een tweedehands artikel gekocht, waarbij 60% van de aankopen verliep via internet. De respondenten die actief zijn op het internet, gaven aan gebruik te maken van volgende websites: 2dehands.nl (7%), De Vondst.nl (3%), eBay.nl (41%), Kleintjesmarkt.nl (2%), Marktplaats.nl (92%) en Speurders.nl (42%).

Milieubewustheid speelt een duidelijke rol bij de aanschaf van tweedehands producten: gevraagd naar de motivatie om te kopen en verkopen via internet geeft 36% van de verkopers aan milieuontlasting als een belangrijke motivatie te beschouwen. Door de aankoop van een tweedehands artikel wordt de levenscyclus van een product aanzienlijk verlengd en wordt de aanschaf van een nieuw product uit- dan wel afgesteld. In het geval dat een tweedehands product als alternatief dient voor een nieuw product, blijven de benodigde grondstoffen bespaard en worden milieubelastende productieactiviteiten voorkomen. Zo kost de productie van één nieuw apparaat in de categorie audio- en videoapparatuur gemiddeld 3600 megajoules (MJ). Om een indicatie te geven: hiermee kan een huishouden bijna twee jaar lang het huis verlichten of een maand lang het huis verwarmen.

In detail is in het onderzoek gekeken naar het aantal tweedehands producten die de afgelopen twee jaar zijn verhandeld op Marktplaats.nl, afgezet tegen de milieubelasting die de aanschaf van nieuwe producten met zich mee zou hebben gebracht. Om een goede schatting van de milieubelastende eenheden per product te kunnen maken, heeft Heliview zich gebaseerd op gegevens van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en consumentenwebsite Milieucentraal.nl die inzicht geven in de grondstofkosten van het productieproces van een nieuw product.

Energiebesparing
In de categorie audio- en videoapparatuur zijn de afgelopen twee jaar 297.000 producten aangeschaft via Marktplaats.nl als alternatief voor nieuwkoop. De totale energiebesparing in deze categorie ten opzichte van nieuwkoop bedroeg de afgelopen twee jaar 1.070.453 gigajoule (GJ).

Fosfaatuitstoot
De totale verlaging van de Nederlandse fosfaatuitstoot door de aanschaf van tweedehands artikelen op Marktplaats.nl bedroeg de afgelopen twee jaar 2.739 ton. Ter vergelijking: per huishouden eindigt jaarlijks gemiddeld 15 kg fosfaten in het water. Deze hoeveelheid fosfaat zorgt ervoor dat elk gezin jaarlijks een vijver, met een gemiddelde diepte van 1.5 meter en een oppervlakte van 6 hectare, laat verstikken.

Waterbesparing
Tweedehands producten als alternatief voor nieuwkoop hebben de afgelopen twee jaar een waterbesparing opgeleverd van 1.495.134,6 M³. Dit staat gelijk aan het waterverbruik van 15.000 huishoudens per jaar.

Uitstoot zwaveldioxide(SO2)
De totale besparing op zwaveldioxideproductie (SO2) bedroeg de afgelopen twee jaar 21.967 ton. Dit is bijna 5,5 keer de totale, jaarlijkse SO2-uitstoot van het wegverkeer in Nederland. SO2 is een gas dat bij mensen en dieren gezondheidsklachten zoals astma, bronchitis en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. SO2 wordt gezien als de belangrijkste veroorzaker van zure regen en smog.
                                
Uitstoot koolstofdioxide (CO2)
Een huishouden zorgt gemiddeld voor een jaarlijkse milieubelasting van 11,5 ton van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2). De handel op Marktplaats leverde de afgelopen twee jaar een verlaging van deze belasting op van 2.190.324 ton.

Afvalbesparing


De afgelopen twee jaar heeft de tweedehands handel op Marktplaats een afvalbesparing opgeleverd van 151.073 ton. Ter indicatie: een huishouden produceert gemiddeld 500 tot 800 kg huisafval per jaar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten