Tweederde gebruikers krijgt te maken met supportscam

© CIDimport

Tweederde gebruikers krijgt te maken met supportscam

Geplaatst: 17 oktober 2016 - 15:40

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:54

Redactie ID.nl

Misschien hebt u gehoord van de Microsoft supportscam waarbij de helpdesk van Microsoft belt om een probleem met de pc op te lossen. Uiteraard is dat een leugen en proberen oplichters u geld afhandig te maken. Volgens Microsoft heeft 68 procent van de Windows-gebruikers in het afgelopen jaar met deze of een andere supportscam te maken gehad.

Bij de klassieke supportscam belt iemand op namens een bedrijf, vaak Microsoft, en meldt dat er een probleem is met de pc of Windows. Dit kan een virus, malware of een ander probleem zijn. Om uw probleem op te lossen dient u ‘supportsoftware’ te downloaden zodat de helpdesk kan meekijken. Soms is deze software zelf de scam en moet u hiervoor betalen. In nog ergere gevallen wordt uw computer overgenomen of bespioneerd en wordt geprobeerd u via internetbankieren geld afhandig te maken. Een sterk verhaal? Volgens Microsoft is het nog altijd een groot probleem.

Pop-ups en spammails

Andere supportscams gebruiken pop-ups die lijken op beveiligingswaarschuwingen van Windows zelf, speciale websites en de ouderwetse spammail. Het doel van de oplichter is altijd angst kweken en de gebruiker over te halen het probleem op te lossen. Eén op de vijf ondervraagden is na de aanraking met een scam daadwerkelijk overgegaan tot een interactie als het downloaden van software of het verstrekken van creditcardgegevens. Denk overigens niet dat alleen oudere computergebruikers hierin trappen, volgens het onderzoek (pdf) was vijftig procent van de slachtoffers een zogenoemde millennial tussen de 18 en 34 jaar.

Blijf alert

Ook van onze lezers horen we soms geluiden dat ze ongevraagd zijn opgebeld door Microsoft of een andere softwareleverancier. Ook de Nederlandse politie waarschuwt hiervoor. Wordt u ongevraagd gebeld, wees dan direct op de hoede. Want hoe weet een supportafdeling dat u problemen hebt en hoe komen ze dan aan uw nummer? U kunt oplichters doorgaans ook herkennen aan een lastig te verstaan Engels accent. Vertrouwt u het niet, verbreek dan direct de verbinding en installeer nooit software om een probleem op te lossen. Ziet u een pop-up? Sluit dan alle browsers en kijk of de pop-up verdwijnt. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten