Twitter-blokkade in Pakistan

© CIDimport

Twitter-blokkade in Pakistan

Geplaatst: 21 mei 2012 - 10:21

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:44

Redactie ID.nl

Hoewel Twitter nu weer bereikbaar is in Pakistan, is het afgelopen weekend een tijdlang geblokkeerd geweest voor de hele Pakistaanse bevolking. Reden zou een tekenwedstrijd zijn geweest. Sommige  media vermoeden echter dat het om een test van de regering ging om Twitter te blokkeren. Dit met het oog op de aankomende verkiezingen.

De Pakistaanse Telecommunicatie Autoriteit blokkeerde Twitter voor iedereen, op basis van een tekenwedstrijd van karikaturen van heilige Islamtische personen. Bronnen in de Westerse media vermoeden echter dat het met de aankomende verkiezingen in het land te maken heeft. De blokkade zou dus een soort generale repetitie zijn geweest voor een complete Twitter-blokkade.


Twitter weigert censuur

Volgens een Pakistaanse krant had de Pakistaanse regering eerst al bij Facebook aangeklopt om de pagina over de tekenwedstrijd te verwijderen, hetzelfde verzoek werd aan Twitter voorgelegd. Kennelijk stemde Facebook er mee in maar weigerde Twitter censuur en verwijderde het de posts niet. Daarop werd een Twitter in de ban gedaan door de regering en kon geen van de ruim 176 miljoen inwoners in Pakistan meer op Twitter. De Twitter-blokkade werd na acht uur opgeheven door Yousad Raza Gilani, minister president van Pakistan.


Twitter geeft het volk een stem

Het testen van een Twitter-blokkade met het oog op de aankomende verkiezingen klinkt aannemelijk. Vrijheid van meningsuiting is in Pakistan niet bij wet vastgelegd en Twitter heeft zich ontwikkeld als een krachtig instrument in de handen van de bevolking zoals te zien tijdens de Jasmijnrevolutie n Tunesie, de Egyptische revolutie en de verkiezingen in Iran.

[Via: ZDnet]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten