Twitter spant rechtszaak aan tegen Amerikaanse overheid

© CIDimport

Twitter spant rechtszaak aan tegen Amerikaanse overheid

Geplaatst: 8 oktober 2014 - 05:39

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:29

Redactie ID.nl

Twitter heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse overheid. Het sociale netwerk wil diens gebruikers meer inzicht kunnen geven in de surveillancepraktijken van de nationale inlichtingendiensten.

Door Twitter wettelijke restricties op te leggen over hoeveel het bedrijf bekend mag maken rond dataverzoeken van de overheid, is deze volgens Twitter in strijd met het eerste amendement van de grondwet. Hierin is onder meer de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid opgenomen. 

Twitter wil in het bijzonder een vollediger transparantierapport kunnen presenteren, maar het bedrijf stelt nu dat dit niet lukt zonder juridische stappen te ondernemen. Maandenlange gesprekken met de Amerikaanse Department of Justice en de FBI zijn op niets uitgelopen. "We mogen zelfs niet een gecensureerde versie openbaar maken," legt Twitter uit in een blogpost.

Overhandigen

The New York Times schrijft dat bedrijven als Twitter, Facebook en Google nu vaak in lastige posities verkeren, waarbij ze data van gebruikers moeten overhandigen maar dit niet mogen delen met bezoekers. 

Onder meer Google houdt sinds kort een transparantierapport bij, waarin te lezen valt hoe vaak een overheid vraagt om overhandiging van data en hoe vaak Google daar mee instemt. Daarbij wordt echter niet duidelijk om welke data het gaat, of welke gebruikers doelwit zijn geweest.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten