© CIDimport

Uit de oude digitale doos

Geplaatst: 31 maart 2006 - 09:03

Aangepast: 19 september 2022 - 13:14

Redactie ID.nl

Vroeger, in de tijd dat fotograferen alleen nog analoog gebeurde, had je het als fotograaf makkelijk. Je ging naar de fotozaak en kocht óf een zwartwit-rolletje, óf een kleurenrolletje. In het digitale tijdperk heb je die keuze niet meer. Foto's worden standaard in kleur op de memorycard opgeslagen.

Uit de oude digitale doos

Vroeger, in de tijd dat fotograferen alleen nog analoog gebeurde, had je het als fotograaf makkelijk. Je ging naar de fotozaak en kocht óf een zwartwit-rolletje, óf een kleurenrolletje. In het digitale tijdperk heb je die keuze niet meer. Foto's worden standaard in kleur op de memorycard opgeslagen. Wie artistiek zwart-wit wil fotograferen, moet naderhand met bijvoorbeeld PhotoShop allerhande fratsen uithalen voor het beoogde resultaat. Aan dat gemodder is nu een einde gekomen.

De Amerikaanse firma Trustful komt namelijk met een speciale memorycard die foto's meteen opslaat in zwart-wit. Daarbij zorgt meegebakken software op het kaartje ervoor dat witbalans, helderheid en scherpstelling meteen optimaal worden toegepast. De Nostalgic Memory Card, die zijn première beleeft in de Verenigde Staten, komt op de markt in drie verschillende capaciteiten: 128, 256 en 512 MB. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar omdat er geen kleuren gebruikt worden, kunnen de foto’s sterk gecomprimeerd weggeschreven worden. Voorlopig komen er alleen SD-kaartjes op de markt, later ook Compact Flash, om aan de grote vraag binnen het professionele segment te voldoen.

Computer Idee mag een twintigtal 512 MB-kaartjes weggeven. Wilt u daarvoor in aanmerking komen, klik dan hier en vul het formulier in.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten