'Vaker via smartphone op internet dan via pc'

© CIDimport

'Vaker via smartphone op internet dan via pc'

Geplaatst: 4 maart 2015 - 08:19

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:11

Redactie ID.nl

In 2014 blijkt dat de smartphone voor het eerst meer gebruikt te worden om op internet te surfen dan de pc. Stichting Kijkonderzoek deed daarvoor zijn jaarlijkse onderzoek onder de Nederlandse bevolking.

57 procent van de ondervraagden geeft aan zijn smartphone te gebruiken om te internetten, tegenover 52 procent die dat (ook) nog 'gewoon' via de pc doet. Vooral de jongere generatie laat de pc links liggen: in de leeftijdscategorie 13-34 geeft 80 procent aan te internetten via zijn mobieltje, slechts 50 procent gebruikt daarvoor nog maar de pc. Uit eerder onderzoek bleek al dat pc's überhaupt telkens minder vaak deel uitmaken van onze huishoudens.

Meer internetten

Hoger opgeleiden gebruiken dan weer vaker tablets voor internetgebruik dan lager opgeleiden, waarbij vooral de doelgroep 20-49 jaar tablets verkiest boven alternatieven.

In 2014 internetten we wederom meer dan het jaar ervoor: 91 procent van de bevolking is inmiddels op internet aangesloten. Per week internetten we 14 uur, ofwel 2 uur per dag. Jongeren van 13-24 jaar nog meer: 3 uur per dag. Vooral 65+ers zijn in 2014 meer gaan internetten dan een jaar geleden, samen met lager opgeleiden.

Radio en print

Jongeren gebruiken mobiele apparaten ook telkens liever om radio op te luisteren, meer dan de oudere generatie. Tevens worden tijdschriften en dagbladen weer meer gelezen op gadgets dan op papier. In dat geval zijn het juist de ouderen (65+) die de overstap maken. Mannen lezen daarnaast overigens vaker digitale bladen dan vrouwen. E-readers worden er relatief weinig voor gebruikt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten