Van Dale benoemt ‘selfie’ tot Woord van het Jaar

© CIDimport

Van Dale benoemt ‘selfie’ tot Woord van het Jaar

Geplaatst: 17 december 2013 - 12:19

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:37

Redactie ID.nl

De social mediaterm selfie is benoemd tot Van Dale Woord van het Jaar 2013. Het woord, dat het maken van een digitaal zelfportret bestemd voor social media omschrijft, is door een meerderheid van 32 procent verkozen tot winnaar van de verkiezing.

In totaal lieten 22 duizend mensen hun stem achter op vandale.nl en gaf 32 procent de voorkeur aan selfie. Ook socialbesitas (dwangmatig en daardoor overmatig gebruik van sociale media) en sletvrees (angst van vrouwen om voor slet te worden aangezien) scoorden een plekje in de top drie.

Van Dale heeft in een aantal categorieën Woorden van het Jaar bekendgemaakt. In de categorie Jongerentaal scoren ‘twerken’, ‘phubben’ en ‘gameboyrug’ hoog. Ook woorden als ‘Koningslied’, ‘serieverslaving’, ‘bitcoinmiljonair’, ‘cookiemuur’ en ‘potvisprotocol’ zijn officieel verkozen tot Woorden van het Jaar in verschillende categorieën. De betekenis van deze woorden is terug te vinden op de website van woordenboek Van Dale.

Eerder dit jaar werd selfie al benoemd door de Oxford University Press als Woord van het Jaar in de Engelse taal. Ook werden webtermen als 'selfie' en 'phablet' al opgenomen in de online-versie van het woordenboek.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten