Van Dale Woord van het jaar 2012 2013-11-04T15:48:22

YouTube video top 10 2012

Twitter-berichten als zip-bestand downloaden

Van Dale Woord van het jaar 2012

Van Dale Woord van het jaar 2012

Van Dale heeft het woord van het jaar bekendgemaakt:  'project X-feest'  is de winnaar geworden en laat daarmee 'bangalijst' en 'inbrekersrisico' achter zich..

Vorig jaar was het woord van het jaar ‘tuigdorp’ en dit jaar heeft het woord wederom met tuig in een dorp te maken. Het Van Dale Woord van het jaar 2012 is het project X-feest geworden; het uit de hand gelopen verjaardagsfeestje via Facebook dat in Haren voor grote overlast zorgde door rellende jongeren.  Van Dale omschrijft het woord op het woord van het jaar website als volgt:

Project X-feest

feest waarvoor via sociale media gasten worden uitgenodigd, die in zulke groten getale komen dat het feest enorm uit de hand loopt [ontleend aan de filmtitel Project X]  

Tech-talk

We zien dat ook nu weer de tech-termen erg hoog scoren in de verschillende categorien. Zo is Whappen (Whatsapp-berichten versturen) het populairst onder de jongerentaal, wint ‘facebookrellen’ in de categorie lifestyle en is de YouTube-hit Gangnam Style de winnaar in sport en amusement.

Volledige uitslag Woord van het Jaar 2012
project X-feest  betekenis 17 %
bangalijst  betekenis 16 %
inbrekersrisico  betekenis 15 %


Uitslag per categorie
   jongerentaal
whappen  betekenis 31 %
yolo  betekenis 22 %
trollen  betekenis 20 %
   lifestyle
facebookrellen  betekenis 45 %
wrijftelefoon  betekenis 20 %
cupcakemama  betekenis 19 %
   sport/amusement
gangnamstijl  betekenis 47 %
dopingdomino  betekenis 23 %
koefnoentype  betekenis 20 %
   economie
onderwaterhypotheek  betekenis 41 %
begrotingsravijn  betekenis 25 %
geldmoord  betekenis 15 %
   politiek
weglooppoliticus  betekenis 45 %
Kunduzakkoord  betekenis 24 %
gluurverhoging  betekenis 15 %

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord