Vanaf 2022 vrije modemkeuze bij iedere internetprovider

© CIDimport

Vanaf 2022 vrije modemkeuze bij iedere internetprovider

Geplaatst: 28 juli 2021 - 06:43

Aangepast: 29 augustus 2022 - 15:11

Redactie ID.nl

Vanaf begin volgend jaar zit je niet meer vast aan het modem dat standaard bij je internetabonnement geleverd wordt. Vrije modemkeuze is dan van kracht, zo heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in zijn rol als toezichthouder vastgesteld.

Over zes maanden mag je internetprovider je niet meer verbieden om een alternatief modem te installeren. Hetzelfde geldt voor routers. Als je een ander modem wilt gebruiken dan degene die je bij je provider in bruikleen hebt, dan moet die optie gefaciliteerd worden. De nieuwe regels van de ACM komen overeen met regelgeving die eerder al op Europees niveau werd besloten. 

Eén van de voordelen van vrije modemkeuze is overstappen naar een andere internetaanbieder eenvoudiger is, aldus de ACM. Je hoeft het modem dan namelijk niet meer om te ruilen. Ook bieden modems van andere merken mogelijk meer functies en vrijheid om bepaalde instellingen aan te passen.

Daarnaast speelt mee dat modemfabrikanten eerder geneigd zijn te innoveren met nieuwe apparaten, omdat de concurrentie toeneemt.

Niet zonder slag of stoot

Over deze kwestie wordt al jarenlang gesteggeld. Nederlandse telecomaanbieder stonden er niet bepaald om te springen. Vorig jaar ging KPN toch overstag. Op de website van de provider vind je instructies voor het aansluiten van je eigen modem en waar dit apparaat technisch aan moet voldoen.

VodafoneZiggo probeert momenteel juridisch af te dwingen dat klanten enkel en alleen het meegeleverde modem van het bedrijf mogen gebruiken. De provider noemt dit 'essentieel' om een goede dienstverlening te garanderen.

Makkelijker overstappen

Eerder deed de ACM nog onderzoek naar de tevredenheid over internetproviders in Nederland. Het overstappen naar een andere aanbieder werd daarin als lastiger ervaren. Vrije modemkeuze zou dit proces wel eens kunnen versoepelen. Bij onze collega's van Computer!Totaal lees je alvast verschillende overstaptips.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten