Vaststellen van de lichtsnelheid levert Google doodle op

© CIDimport

Vaststellen van de lichtsnelheid levert Google doodle op

Geplaatst: 6 december 2016 - 22:10

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:34

Redactie ID.nl

Het vaststellen van de lichtsnelheid is iets wat wetenschappers al vrij vroeg fascineerde. Dit jaar is het 340 jaar geleden dat de eerste poging werd gewaagd. Het was nog een heel gedoe met de planeet Jupiter en een maantje daarvan.

De Deense astronoom Ole Rømer bedacht dat de afstand tussen Jupiter en de aarde wisselde. Het tijdstip van een voorspelde eclips van de Jupiter-maan Io varieerde dan ook qua correctheid. Door met dit gegeven aan de slag te gaan kon hij berekenen dat de tijd die het licht nodig had om van de zon de aarde te bereiken 22 minuten bedroeg. Dit, vanwege het feit dat hij Io 22 minuten later uit de schaduw van Jupiter zag komen wanneer deze planeet op het verst verwijderde punt stond ten opzichte van de kortste afstand. Je moet maar op het idee komen.

Chocola

Tegenwoordig kan iedereen in de keuken zelf de lichtsnelheid meten. Het enige dat daarvoor nodig is zijn een reep chocola, een liniaal en een magnetron. Hoe dat verder precies in z'n werk gaat kunt u hier lezen. Voordeel van het experiment is, dat als het mislukt u altijd nog wat chocola overhoudt om u te troosten. Wetenschappers hebben het tegenwoordig een stuk prettiger in hun lab!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten