Vaststellen van de lichtsnelheid levert Google doodle op 2016-12-07T00:33:03

De Tech Awards 2016

Review: Creative Muvo Mini

Vaststellen van de lichtsnelheid levert Google doodle op

Vaststellen van de lichtsnelheid levert Google doodle op

Het vaststellen van de lichtsnelheid is iets wat wetenschappers al vrij vroeg fascineerde. Dit jaar is het 340 jaar geleden dat de eerste poging werd gewaagd. Het was nog een heel gedoe met de planeet Jupiter en een maantje daarvan.

De Deense astronoom Ole Rømer bedacht dat de afstand tussen Jupiter en de aarde wisselde. Het tijdstip van een voorspelde eclips van de Jupiter-maan Io varieerde dan ook qua correctheid. Door met dit gegeven aan de slag te gaan kon hij berekenen dat de tijd die het licht nodig had om van de zon de aarde te bereiken 22 minuten bedroeg. Dit, vanwege het feit dat hij Io 22 minuten later uit de schaduw van Jupiter zag komen wanneer deze planeet op het verst verwijderde punt stond ten opzichte van de kortste afstand. Je moet maar op het idee komen.

Chocola

Tegenwoordig kan iedereen in de keuken zelf de lichtsnelheid meten. Het enige dat daarvoor nodig is zijn een reep chocola, een liniaal en een magnetron. Hoe dat verder precies in z'n werk gaat kunt u hier lezen. Voordeel van het experiment is, dat als het mislukt u altijd nog wat chocola overhoudt om u te troosten. Wetenschappers hebben het tegenwoordig een stuk prettiger in hun lab!


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord