Veel kritiek op computeranalfabete Barbie 2014-11-19T14:48:20

HP wil een goed voorteken geven met de Omen-laptop

Sociaal netwerk Ello gaat t-shirts aanbieden

Veel kritiek op computeranalfabete Barbie

"Ik kan alleen het design maar voor programmeren heb ik mannen nodig"

Veel kritiek op computeranalfabete Barbie

Barbie is nou niet bepaald het toonbeeld van seksegelijkheid, maar het nieuwe boek over de speelgoedpop is helemaal niet in goede aarde gevallen. In het boek leert Barbie weliswaar met computers omgaan - een modern kindersprookje - maar het domme blondje komt niet verder dan het aan- en uitzetten van het apparaat. Voor de rest heeft ze toch echt mannen nodig.

Zo is te zien hoe Barbie in haar karakteristiek knalroze outfit achter een even zuurstokkleurige laptop zit om een game te ontwerpen. Je zou denken dat het mooi is, omdat Barbie eindelijk laat zien dat het wat meer kan dan alleen haar haren kammen en in een plastic keuken kan staan.


Maar helaas houdt Barbies technologiekennis daar op, want, zegt ze, "ik design alleen maar, het echte programmeren zullen Steve en Brian moeten doen." Dat is extra ironisch, omdat het boek de titel draagt: "Barbie, Ik Word Een Computerprogrammeur".Volgens critici is het het zoveelste voorbeeld dat Barbie het minst geëmancipeerde speelgoed uit de Intertoysgids is. Want waarom zou een vrouw niet kunnen programmeren?

De reacties van het internet

Gelukkig kun je voor dergelijke kwesties altijd goed terecht bij Het Internet, dat direct aan de gang ging met de ietwat scheve verhoudingen in het boekje. Daar kwam onder andere deze handige generator uitrollen, waarmee iedereen alternatieve teksten bij de striptekeningen kan schrijven.

Hashtag

Inmiddels is ook een hashtag op Twitter geclaimd (#FeministHackerBarbie), waarop gekscherende nieuwe afbeeldingen worden gedeeld die volgens Het Internet wél een realistische standaard voor de IT-wereld zijn.
 

 

 

 


Eén ding lijkt zeker: Barbie zal het nooit goed kunnen doen voor sommige mensen. Hoe modern ze ook wordt.

 

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord