Veel kritiek op computeranalfabete Barbie

© CIDimport

Veel kritiek op computeranalfabete Barbie

Geplaatst: 19 november 2014 - 12:30

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:05

Redactie ID.nl

Barbie is nou niet bepaald het toonbeeld van seksegelijkheid, maar het nieuwe boek over de speelgoedpop is helemaal niet in goede aarde gevallen. In het boek leert Barbie weliswaar met computers omgaan - een modern kindersprookje - maar het domme blondje komt niet verder dan het aan- en uitzetten van het apparaat. Voor de rest heeft ze toch echt mannen nodig.

Zo is te zien hoe Barbie in haar karakteristiek knalroze outfit achter een even zuurstokkleurige laptop zit om een game te ontwerpen. Je zou denken dat het mooi is, omdat Barbie eindelijk laat zien dat het wat meer kan dan alleen haar haren kammen en in een plastic keuken kan staan.

Veel kritiek op computeranalfabete Barbie-15985323

© CIDimport



Maar helaas houdt Barbies technologiekennis daar op, want, zegt ze, "ik design alleen maar, het echte programmeren zullen Steve en Brian moeten doen." Dat is extra ironisch, omdat het boek de titel draagt: "Barbie, Ik Word Een Computerprogrammeur".

Veel kritiek op computeranalfabete Barbie-15985326

© CIDimport



Volgens critici is het het zoveelste voorbeeld dat Barbie het minst geëmancipeerde speelgoed uit de Intertoysgids is. Want waarom zou een vrouw niet kunnen programmeren?

De reacties van het internet

Gelukkig kun je voor dergelijke kwesties altijd goed terecht bij Het Internet, dat direct aan de gang ging met de ietwat scheve verhoudingen in het boekje. Daar kwam onder andere deze handige generator uitrollen, waarmee iedereen alternatieve teksten bij de striptekeningen kan schrijven.

Hashtag

Inmiddels is ook een hashtag op Twitter geclaimd (#FeministHackerBarbie), waarop gekscherende nieuwe afbeeldingen worden gedeeld die volgens Het Internet wél een realistische standaard voor de IT-wereld zijn.
 

"Have you seen the penguin, big sister?"

-

 

 

Make your own "Barbie is a computer engineer" panels here:

-

 


Eén ding lijkt zeker: Barbie zal het nooit goed kunnen doen voor sommige mensen. Hoe modern ze ook wordt.

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten