Veel MS-DOS games nu gratis in browser te spelen

© CIDimport

Veel MS-DOS games nu gratis in browser te spelen

Geplaatst: 7 januari 2015 - 11:55

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:40

Redactie ID.nl

Na eerder al 900 klassieke arcadegames gratis naar browsers te brengen, breidt The Internet Archive zijn collectie uit met meer dan 2300 MS DOS-games. Je hoeft er alleen maar voor naar de website te gaan, en spelen maar!

Het betreft bijvoorbeeld de Commander Keen-games, Duke Nukem 3D, Wolfenstein 3D en SimCity. Een overzicht van alle games laat zich niet gemakkelijk vinden, daarvoor is de site nog te omslachtig in gebruik. Daarom wordt er ook gewerkt aan een nieuw design, waarin games overzichtelijker zijn geplaatst. Een betaversie daarvan is alvast te proberen door deze link te volgen.

Sommige DOS-games werken niet helemaal lekker en je kan je voortgang ook niet opslaan. Je moet de spelletjes dus in één keer uitspelen en dat is vrij lastig. De meeste games uit die tijd zijn immers behoorlijk pittig!

Legaal?

De games werken in browsers door een aangepaste versie van de DOSBox-emulator. Vaak zijn de spellen ook te downloaden en los in de DOSBox-software te spelen. Gratis en voor niks. Dat klinkt een beetje als piraterij, maar dat is het voor zover bekend niet.

The Internet Archive heeft namelijk een uitzondering gekregen van The Copyright Office. Dat schrijft gameswebsite Giantbomb. De auteursrechteninstantie vindt dat de games historische waarde hebben en dat het belangrijk is dat ze gemakkelijk toegankelijk blijven in de toekomst. 

Anders zou je de DOS-spellen ergens op een floppy vandaan moeten halen. En wie gebruikt er nu nog floppy's? 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten