'Veel Nederlanders melden cybercrime niet bij politie'

© CIDimport

'Veel Nederlanders melden cybercrime niet bij politie'

Geplaatst: 2 december 2016 - 12:40

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:35

Redactie ID.nl

Wie wel eens in aanraking komt met spookfacturen, nepwebwinkels en phishing-mails, doet daar meestal geen aangifte van bij de politie. Dat blijkt uit onderzoek van MarkMonitor en komt overeen met bevindingen van de Fraudehelpdesk.

Volgens MarkMonitor is krap de helft van de Nederlanders dit jaar in aanraking gekomen met cybercrime, terwijl 60 procent daarvan geen aangifte heeft gedaan. Volgens de Fraudehelpdesk (via De Telegraaf) meldt slechts 10 procent van de slachtoffers het bij de politie.

Een op de zes Nederlanders is geld kwijtgeraakt als gevolg van cybercriminaliteit, bij krap een derde betrof de schade meer dan 1000 euro. Spookfacturen hebben voor cybercriminelen de meeste kans van slagen, daarna trapt men het vaakst in wachtwoordreset-mails

Op de hoogte

Nepwebwinkels maken daarbij ook nog altijd veel slachtoffers, aldus de Fraudehelpdesk. Volgens MarkMonitor zijn de meeste mensen echter wel degelijk op de hoogte van het bestaan hiervan. Slechts 2 procent heeft nog nooit gehoord van nepwebshops.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten