'Veel nieuws over ziektes op Facebook nep' 2017-01-09T13:26:26

Download Windows Movie Maker nu het nog kan

Games uitspelen voor het goede doel

'Veel nieuws over ziektes op Facebook nep'

'Veel nieuws over ziektes op Facebook nep'

Veel nieuwsberichten over ziektes die op Facebook worden gedeeld, zijn nep. Dat concludeert de site Independent, die de 20 meest gedeelde berichten over kanker onder de loep nam.

De site keek naar de populairste artikelen op Facebook met het woord 'kanker' in de titel, berichten die vorig jaar het meeste gedeeld werden onder gebruikers van het sociale netwerk.

Meer dan de helft daarvan bleek feitelijk niet te kloppen, zoals een verhaal over een nieuw medicijn dat zogenaamd kankercellen binnen 48 uren kon doden. Niet waar, concludeerden artsen en gezondheidsorganisaties. Een ander bericht meldde dat vaccinaties tegen baarmoederhalskanker gevaarlijk en zelfs oplichterij zouden zijn, en werd meer dan 300.000 keer gedeeld. Ook dit nieuws bleek nep.

Lopend vuurtje

Sinds kort zijn er 'fact checkers' op Facebook actief, die op zoek zijn naar nepnieuws. Zodra dit wordt opgemerkt, komt er een waarschuwing bij de link te staan. Daardoor hoopt het sociale netwerk dat onjuistheden zich minder snel over Facebook verspreiden. Gebruikers kunnen zelf ook gemakkelijker melding maken van nepnieuws, om zo hun steentje tegen leugens bij te dragen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord