'Veel nieuws over ziektes op Facebook nep'

© CIDimport

'Veel nieuws over ziektes op Facebook nep'

Geplaatst: 9 januari 2017 - 11:30

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:25

Redactie ID.nl

Veel nieuwsberichten over ziektes die op Facebook worden gedeeld, zijn nep. Dat concludeert de site Independent, die de 20 meest gedeelde berichten over kanker onder de loep nam.

De site keek naar de populairste artikelen op Facebook met het woord 'kanker' in de titel, berichten die vorig jaar het meeste gedeeld werden onder gebruikers van het sociale netwerk.

Meer dan de helft daarvan bleek feitelijk niet te kloppen, zoals een verhaal over een nieuw medicijn dat zogenaamd kankercellen binnen 48 uren kon doden. Niet waar, concludeerden artsen en gezondheidsorganisaties. Een ander bericht meldde dat vaccinaties tegen baarmoederhalskanker gevaarlijk en zelfs oplichterij zouden zijn, en werd meer dan 300.000 keer gedeeld. Ook dit nieuws bleek nep.

Lopend vuurtje

Sinds kort zijn er 'fact checkers' op Facebook actief, die op zoek zijn naar nepnieuws. Zodra dit wordt opgemerkt, komt er een waarschuwing bij de link te staan. Daardoor hoopt het sociale netwerk dat onjuistheden zich minder snel over Facebook verspreiden. Gebruikers kunnen zelf ook gemakkelijker melding maken van nepnieuws, om zo hun steentje tegen leugens bij te dragen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten