Veel steun voor privacy-rechtszaak Facebook

© CIDimport

Veel steun voor privacy-rechtszaak Facebook

Geplaatst: 6 augustus 2014 - 11:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:58

Redactie ID.nl

25.000 Europeanen hebben zich bij een initiatief geschaard om Facebook voor de rechter te slepen, wegens het vermeende overtreden van Europese privacywetgeving.

Om alle registraties bij te houden is er ondertussen een limiet gezet op het aantal participanten, waaronder zich ook zo'n 2500 Nederlanders bevinden. Registeren is momenteel dan ook nog maar beperkt mogelijk.

De mogelijk op handen zijnde rechtszaak is een initatief van de Oostenrijkse Max Schrems. Hij vindt onder meer dat Facebook niet duidelijk genoeg is over het gebruik van cookies, waarmee het sociale netwerk ook inzicht krijgt in je surfgedrag buiten Facebook om.

Opt-in

Ook zou het voor de gemiddelde gebruiker niet inzichtelijk genoeg zijn welke data hij of zij zoal aan Facebook overhandigd, en te lastig om daar de instellingen over te wijzigen. Schrems pleit dan ook voor een opt-in systeem, waarbij je voor inschrijving aan kunt geven welke informatie je wilt delen. Dit in tegenstelling tot het huidige opt-out beleid, waarbij je dit pas naderhand kan uitschakelen.

"Met deze groepsvordering kunnen we het overtreden van privacyregels echt aanpakken, in plaats van er alleen maar over te klagen," aldus Schrems. "Dat we binnen korte tijd al zoveel participanten hebben opgetrommeld, geeft duidelijk aan hoe urgent de kwestie is.

Schadevergoeding

De aangesloten aanklagers eisen nu een schadevergoeding van 500 euro per persoon. De verantwoordelijke rechter bekijkt momenteel of de claim klopt en of deze 'van toepassing is.' Aan het einde van de week wordt waarschijnkijk bepaald of de 'Europe versus Facebook'-rechtszaak dan werkelijk doorgaat, zo schrijft PCWorld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten