Veel webcams lopen vast door Anniversary Update

© CIDimport

Veel webcams lopen vast door Anniversary Update

Geplaatst: 22 augustus 2016 - 06:46

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:18

Redactie ID.nl

De Anniversary Update zorgt er onbedoeld voor dat 'miljoenen' webcams niet meer werken, waaronder populaire modellen van Logitech. Er wordt gewerkt aan een oplossing, die hopelijk snel volgt.

Daarover schrijft de site Thurrott op basis van het support-forum van Microsoft. Veel Windows 10-gebruikers klagen daar over het vastlopen van hun webcams, bijvoorbeeld wanneer ze videobellen met Skype. Een bug is het niet: Microsoft heeft er bewust voor gekozen om webcams op een nieuwe manier met software te laten communiceren.

Voorheen was het zo dat slechts één programma tegelijk toegang kon krijgen tot de webcam. Om die beperking te omzeilen, introduceerde Microsoft met de Anniversary Update een nieuw systeem voor het beheren van meerdere videosignalen tegelijk.

De zogeheten Windows Camera Frame Server blijkt echter niet overweg te kunnen met de MJPEG en H.264-videocodecs, waar het merendeel van de usb-webcams gebruik van maken.

Oplossing voor sommige camera's

Waarschijnlijk was het niet de bedoeling om zoveel webcam-gebruikers van de ene op de andere dag buiten te sluiten, en daarom wordt er wel gewerkt aan een oplossing. Die zou in september klaar moeten staan. MJPEG-camera's zouden dan althans door het nieuwe systeem herkend moeten worden. Wanneer H.264-camera's weer moeten werken, is nog niet bekend. 

Gebruikers kunnen ook zelf proberen het probleem op eigen risico zelf op te lossen, maar daarvoor moeten ze wel enige kennis hebben van het register van Windows 10. Stappen daarvoor worden beschreven door onze collega's van PCM.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten