Verenigde Staten bereidt zich voor op cyberoorlog

© CIDimport

Verenigde Staten bereidt zich voor op cyberoorlog

Geplaatst: 19 januari 2015 - 08:15

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:35

Redactie ID.nl

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA bereidt zich voor op een grootschalige internetoorlog. Door de netwerken van bevriende en vijandige landen te infiltreren wil het zijn digitale machtspositie vergroten. Dit blijkt uit documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Der Spiegel publiceerde zaterdag een groot artikel op zijn site dat naar aanleiding van documenten van Snowden, concludeert dat de Verenigde Staten zich voorbereiden op een cyberoorlog. In de documenten is staat te lezen hoe de inlichtingendienst zich opmaakt voor het plan om de wereld digitaal te domineren. Door het ontbreken van cyberwetten kan de grootmacht voorlopig ongestoord zijn gang gaan.

Grootschalig plan

De Verenigde Staten is volgens de documenten al jarenlang bezig met zijn digitale wereldpositie. Zo trok de National Security Agency (NSA) in 2013 maar liefst 1 biljoen dollar uit voor het versterken hiervan. Dat de NSA het belang van digitale veiligheid belangrijk vindt, blijkt ook uit de personeelsverdeling. Zo is de directeur van de NSA tevens hoofd van de divisie US Cyber Command. Deze divisie heeft de leiding over het coördineren en uitvoeren van cyberspaceoperaties, en krijgt dus veel aandacht vanuit de Amerikaanse defensie.

Wapens opvangen en opnieuw gebruiken

De VS is van plan om alle buitenlandse netwerken, zowel van bevriende landen als van vijandige landen, te infiltreren. Op deze manier heeft het de macht om aanvallen op te vangen, tegenaanvallen uit te voeren en bovenal zijn positie als sterkste militaire land te behouden. Eerder lekte een deel van deze infiltratieactiviteiten al uit, onder andere Angela Merkel kreeg hiermee te maken. De USB-stick van een medewerkster van Merkel was besmet met Regin-malware, een virus dat vaak gebruikt wordt door de Verenigde Staten. Ook de Europese Unie werd vorig jaar aangevallen met soortgelijke malware. De NSA wilde in beide gevallen niet reageren op eventuele betrokkenheid.

Hoe nu verder?

Op het moment is de digitale omgeving een soort Wilde Westen voor inlichtingendiensten met een cyberdivisie. Er zijn weinig tot geen regels met betrekking tot cyberaanvallen en aanvallen zijn vaak lastig te traceren. Een recentelijk voorbeeld hiervan is de hack bij Sony die de wereld de laatste maanden bezig houdt. Hoewel de Verenigde Staten uitsprak dat Noord – Korea verantwoordelijk was voor de hack, heeft er hier tot nu toe nog geen harde bewijzen voor geleverd. Ook Snowden ziet het belang van nieuwe (digitale) regels in. “Wij moeten een nieuwe internationaal standaard ontwikkelen met betrekking tot gedrag”.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten