Verkeersboete door gezichtsherkenning in China

© CIDimport

Verkeersboete door gezichtsherkenning in China

Geplaatst: 23 juni 2017 - 06:07

Aangepast: 11 november 2022 - 10:55

Redactie ID.nl

In China zijn verschillende verkeerslichten uitgerust met camera's die gezichten van voetgangers tijdens het oversteken herkennen. Steken ze over bij rood licht, dan wacht hen een boete.

Daarover schrijft de South China Morning Post. Bij een overtreding wordt een foto van het gezicht gematcht met de datase van de autoriteiten. Foto's en video's van de overtreder worden vervolgens publiekelijk op schermen vertoond. Ook zaken als het thuisadres en het burgerservicenummer van de passant staan erbij. Soms wordt de informatie ook op sociale media verspreid.

De ongelukkige voetganger heeft daarna drie opties: een boete betalen, een korte cursus over verkeersregels volgen of twintig minuten een verkeersregelaar bijstaan. 

Privacy

De maatregel roept vraagtekens op privacy-gebied vraagtekens op. Toch zou uit een online enquête blijken dat het merendeel van de Chinese bevolking vóór het nieuwe systeem is. Daarnaast lijkt het al zijn vruchten af te werpen. Er zijn de afgelopen tijd meer dan 6000 illegale overstekers gesnapt en het aantal dagelijkse overtredingen is teruggedrongen van 200 naar 20.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten