Verlopen politie-websites maken malware en DigiD-diefstal mogelijk

© CIDimport

Verlopen politie-websites maken malware en DigiD-diefstal mogelijk

Geplaatst: 2 februari 2015 - 09:57

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:27

Redactie ID.nl

Een flink aantal domeinen die de Nederlandse politie ooit bezat zijn verlopen. Daardoor is het mogelijk om nietsvermoedende burgers op te lichten en hun DigiD te stelen of malware op hun pc's te installeren.

Dat meldt het programma Reporter Radio, dat samenwerkte met beveiligingsonderzoeker Wouter Slotboom.

Overstap

De Nationale Politie is bezig met een reorganisatie, waarbij allerlei verschillende websites worden samengevoegd tot één landelijke website. Bij het overstappen naar die nieuwe website zijn veel oude domeinen in de ban gedaan, bijvoorbeeld van regionale politiekorpsen. De politie heeft een aantal van die domeinnamen opgegeven, waardoor ze door iedereen te registreren zijn.

Kopie

Onderzoeker Slotboom ontdekte dat en zette snel een flink aantal van die domeinnamen. Vervolgens plaatste hij een kopie van de politiewebsite online, waardoor bezoekers dachten op een echte politiewebsite te zijn.

DigiD ontfutselen

Via de neppe website van Slotboom konden gebruikers inloggen met hun DigiD - informatie die vervolgens bij Slotboom terecht kwam. Het was zelfs mogelijk malware te installeren op de computer van de bezoeker, door die over te halen om bijvoorbeeld Adobes Flash Player te updaten.

Volgens het radioprogramma is de fraudegevoeligheid extra ernstig, omdat er nog steeds vanuit verschillende kanalen wordt gecommuniceerd naar de verlopen websites.

Verhelpen

Een woordvoerder van de politie zegt tegen het radioprogramma dat hij schrikt van de ontdekkingen. "Ik ben blij dat u ons in de gelegenheid stelt om dit probleem te verhelpen." De politie laat weten de bevindingen te bestuderen en eventueel te verhelpen.

In de tussentijd blijft het goed opletten. Onthoud vooral dat er maar één website van de Nationale Politie is: www.Politie.nl.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten