Veroordeling FTD schaadt vrije meningsuiting 2013-11-04T16:52:37

Google geeft verzamelde data aan Europese autoriteiten

iPhone in VS wel populairder dan Android

Veroordeling FTD schaadt vrije meningsuiting

Veroordeling FTD schaadt vrije meningsuiting

De veroordeling van FTD afgelopen week, wordt door de Piratenpartij aangegrepen om het probleem naar de politiek te trekken. Volgens de partij moet de auteurswet worden aangepast. Alleen zo kan vrijheid van meningsuiting weer boven financiële belangen worden gesteld.Zo stelt Piratenpartij woordvoerder Allioui: "De Nederlandse volksvertegenwoordigers zijn mede schuldig aan het uithollen van de democratie door private lobbyclubs als BREIN. Door dit onderwerp over te laten aan belangengroepen en door de wet niet aan te passen aan het internettijdperk, werkt de Kamer actief mee aan de oprukkende censuur op het net. Deze strijd moet gevoerd worden in de politieke arena, niet in de rechtszaal".De Nederlandse usenet-community FTD is vorige week door de rechter veroordeeld voor het noemen van de naam van een Nederlandse bioscoopfilm die op DVD is uitgebracht. Het internetplatform moet alle opmerkingen over "Komt een vrouw bij de dokter" verwijderen en de proceskosten van 10.000 euro betalen.De voorzieningenrechter in Den Haag deed de uitspraak afgelopen woensdag in een kort geding dat FTD twee weken daarvoor aanspande tegen filmmaatschappij Eyeworks, de producent van de film. Eyeworks had eerder middels een ex parte-beschikking voor elkaar gekregen dat alle verwijzingen weggehaald moesten worden. Daartegen protesteerde FTD met dit kort geding. In de controversiële ex parte-procedure kan de beklaagde zich niet tegenover de rechtbank verweren.FTD's advocaat Arnoud Engelfriet noemt de uitspraak een ernstige bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting in Nederland. De uitspraak staat volgens hem loodrecht op vrijwel alle jurisprudentie op dit gebied. Ook de Piratenpartij is van mening dat een dergelijke uitspraak verstrekkende gevolgen kan hebben op het gebied van vrijheid van meningsuiting van alle burgers. Lijsttrekker Samir Allioui waarschuwt: "Deze uitspraak raakt aan de fundamenten van de rechtsstaat. De rechter treft hier geen blaam, maar de wetgever. Deze rechter stelt praten over een film op één lijn met het verspreiden van die film. Als zelfs het noemen van films of liedjes al strafbaar is, dan kan iedereen veroordeeld worden, zelfs journalisten of zoekmachines zoals Google. Bovendien vereist dit een infrastructuur die censuur mogelijk maakt." 

De veroordeling van FTD afgelopen week, wordt door de Piratenpartij aangegrepen om het probleem naar de politiek te trekken. Volgens de partij moet de auteurswet worden aangepast. Alleen zo kan vrijheid van meningsuiting weer boven financiële belangen worden gesteld.

Zo stelt Piratenpartij woordvoerder Allioui: "De Nederlandse volksvertegenwoordigers zijn mede schuldig aan het uithollen van de democratie door private lobbyclubs als BREIN. Door dit onderwerp over te laten aan belangengroepen en door de wet niet aan te passen aan het internettijdperk, werkt de Kamer actief mee aan de oprukkende censuur op het net. Deze strijd moet gevoerd worden in de politieke arena, niet in de rechtszaal".

De Nederlandse usenet-community FTD is vorige week door de rechter veroordeeld voor het noemen van de naam van een Nederlandse bioscoopfilm die op DVD is uitgebracht. Het internetplatform moet alle opmerkingen over "Komt een vrouw bij de dokter" verwijderen en de proceskosten van 10.000 euro betalen.

De voorzieningenrechter in Den Haag deed de uitspraak afgelopen woensdag in een kort geding dat FTD twee weken daarvoor aanspande tegen filmmaatschappij Eyeworks, de producent van de film. Eyeworks had eerder middels een ex parte-beschikking voor elkaar gekregen dat alle verwijzingen weggehaald moesten worden. Daartegen protesteerde FTD met dit kort geding. In de controversiële ex parte-procedure kan de beklaagde zich niet tegenover de rechtbank verweren.

FTD's advocaat Arnoud Engelfriet noemt de uitspraak een ernstige bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting in Nederland. De uitspraak staat volgens hem loodrecht op vrijwel alle jurisprudentie op dit gebied. Ook de Piratenpartij is van mening dat een dergelijke uitspraak verstrekkende gevolgen kan hebben op het gebied van vrijheid van meningsuiting van alle burgers. Lijsttrekker Samir Allioui waarschuwt: "Deze uitspraak raakt aan de fundamenten van de rechtsstaat. De rechter treft hier geen blaam, maar de wetgever. Deze rechter stelt praten over een film op één lijn met het verspreiden van die film. Als zelfs het noemen van films of liedjes al strafbaar is, dan kan iedereen veroordeeld worden, zelfs journalisten of zoekmachines zoals Google. Bovendien vereist dit een infrastructuur die censuur mogelijk maakt."


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord