Verzin én onthoud een sterk wachtwoord op Verander-Je-Wachtwoord-Dag! 2016-11-25T10:22:28

YouTube-video's naar mp3 converteren met TheYouMP3

Browser Vivaldi verlicht je huis met Hue

Verzin én onthoud een sterk wachtwoord op Verander-Je-Wachtwoord-Dag!

Verzin én onthoud een sterk wachtwoord op Verander-Je-Wachtwoord-Dag!

Het is vandaag Verander-Je-Wachtwoord-Dag, een dag die bedoeld is om eens te kijken naar de sterkte van je wachtwoord en die zoveel mogelijk te wijzigen. In dit artikel laten we zien hoe je je wachtwoord kunt wijzigen én veilig kunt houden.

Verander-je-wachtwoord-dag

Verander-Je-Wachtwoord-Dag werd in 2014 opgericht door onder andere Tweakers. Die maakten de website WachtwoordBewust.nl aan om mensen meer te leren over goed wachtwoordgebruik, en koppelde daar direct de Verander-je-wachtwoord-dag aan.

De Dag is vooral bedoeld om aandacht te vragen voor hoe sterk je wachtwoord eigenlijk wel niet is, en of het niet eens tijd wordt om dat "1234" dat je overal voor gebruikt niet gewoon te wijzigen. Maar je kunt meer doen tijdens de dag, zoals we hieronder schrijven.
 

Waarom is het zo belangrijk?

Je wachtwoord is tegenwoordig de belangrijkste beveiliging van je privégegevens. Vrijwel alles is op de één of andere manier gekoppeld aan je wachtwoord, of het nu je email is of je accounts zelf. Toch zijn datalekken aan de orde van de dag. Zo werd onlangs Dropbox gehackt, en vond er een gigantische datainbraak plaats bij Yahoo. Door een grote lek op LinkedIn kwamen er ook al miljoenen wachtwoorden op straat te liggen. Omdat wachtwoorden zo belangrijk zijn, zijn ze een gewild doelwit voor hackers. Je kunt daarom maar beter goede maatregelen nemen om diefstal ervan tegen te gaan.
 

Voorbereidend

Voor je je wachtwoorden beter kunt beveiligen is het goed om eerst te weten waar je zwakke punten liggen. Weet je bijvoorbeeld wel of je gehackte accounts hebt? Je kunt dat makkelijk uitzoeken via HaveIBeenPwnd.com, een website waar datalekken op worden weergegeven. Je kunt je email op de site invullen om te zien of dat in een database is gekomen. Handig om te weten van welke diensten je je wachtwoord sowieso moet veranderen.

Daarnaast is het goed om op de hoogte te zijn van waar de zwakke plekken in je wachtwoordgebruik zitten. Je kunt nog zo'n sterk wachtwoord hebben bedacht, maar als je ergens in je backups een fout hebt zitten heeft dat weinig zin. Lees daarom ook eens dit artikel: 'Let op deze 5 zwakke schakels in je wachtwoordbeheer'.
 

Een sterk wachtwoord verzinnen

Het is niet makkelijk een goed wachtwoord te verzinnen, maar daar hebben we wel wat tips voor:

 

Wachtwoordmanagers

Het idee om al je wachtwoorden op één plek te plaatsen klinkt niet slim, maar een wachtwoordmanager is de beste manier om meerdere wachtwoorden veilig te houden. Daarover schreven we onder andere deze workshops:

 

 

 

 

Tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie is de beste manier om je accounts te beveiligen. Het is een extra beveiligingslaag over je bestaande wachtwoorden heen, zodat iemand met alleen je gestolen wachtwoord nog steeds niets kan. We raden je aan deze feature bij zoveel mogelijk diensten aan te zetten, al geven we toe dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is. We hebben daar gelukkig deze handige en uitgebreide workshop voor:

Tweestapsverificatie aanzetten voor al je apps

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord