Vizr laat je goedkoop virtual reality ervaren

© CIDimport

Vizr laat je goedkoop virtual reality ervaren

Geplaatst: 30 maart 2015 - 07:47

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:56

Redactie ID.nl

Virtual reality is een hele investering. De gemiddelde bril kost je al snel een paar honderd euro. Voordat je de sprong in het diepe waagt, wil je misschien eerst eens ervaren of virtual reality wel wat voor je is. En dat kan tegenwoordig vrij goedkoop, zo bewijst ook de Vizr.

Vizr is een Nederlands initiatief en een bekend concept. Je smartphone doet dienst als scherm, en je plaatst deze achter de plastic lenzen van de kartonnen bril. Dat is hetzelfde idee als Google's Carboard, ook al beweren de makers van Vizr het eerder te hebben bedacht. Nu je beide gewoon kan kopen, maakt dat niet zoveel meer uit. 

Het voordeel van de Vizr is dat de bril al helemaal gevouwen is, waar Cardboard een doe-het-zelf-pakket is. Hoewel, als je online wat rondsnuffelt kom je al snel sites tegen die een voorgevouwen Cardboard-bril aanbieden. Vizr is wat dat betreft prijziger en kost 29,95 euro, gemiddeld genomen dubbel zo duur als een Cardboard. 

Vizr laat je goedkoop virtual reality ervaren-15810900

© CIDimport

Op evenementen

Het verschil tussen de Vizr en Googles Cardboard is nihil. Het grote verschil zit 'em vooral in hoe de makers van Vizr de bril willen inzetten. Omdat de Vizr door een reclamebureau (The Oddshop) is gemaakt, kan het samenwerken met bedrijven als Heineken of Red Bull. Die kunnen een speciale versie van de bril laten maken, bijvoorbeeld in de groene kleuren van de bierbrouwer.

Ook heeft het bedrijf een team filmmakers in dienst, dat in opdracht van zo'n fabrikant een speciale virtual reality-video of -app kan bouwen. De bril wordt daarbij vooral tijdens evenementen ingezet.

Virtual reality-apps

De bril ziet er sowieso wat aantrekkelijker uit dan Cardboard, met zijn mooie zwarte behuizing en roze Vizr-logo er op. Niet dat je die nog ziet wanneer je de bril daadwerkelijk draagt, overigens. Dan zit je helemaal in een andere wereld, wat te danken is aan de virtual reality-apps die te downloaden zijn in de Play Store en de App Store.

Vizr heeft zelf ook een gratis app ontwikkeld, een aardig startpunt voor de virutal reality-leek. Hierin race je bijvoorbeeld in een ralleywagen of maak je een basketbalwedstrijd mee, alsof je er zelf bij bent.

Vizr laat je goedkoop virtual reality ervaren-15810901

© CIDimport

Houtje-touwtje

Zo krijg je al voor weinig geld een idee van virtual reality, ondanks dat het een beetje houtje-touwtje blijft. Je moet de bril telkens vast blijven houden en voor veel handelingen moet je je smartphone weer helemaal uit de bril halen. De veel goedkopere Cardboard-bril heeft nog een knop aan de buitenkant zitten, waarmee je de smartphone in de bril kan bedienen. Ook rust de Vizr vrij zwaar op je neus, wat al snel pijnlijk is. En als je goed kijkt, zie je stiekem gewoon de buitenwereld door de kieren in het karton.  

Het alternatief is echter Cardboard, of een bril die je een rib uit je lijf kost. Wat dat betreft is de Vizr wel aantrekkelijk. Houd er overigens rekening mee dat niet alle smartphones er zomaar in passen. Die mogen niet groter zijn dan 13 x 7 cm (6,7 x 2,5 inch). Dan nog een vriendelijke tip van onze kant: begin je virtuele reis niet direct met een achtbaan-app. Tenzij je een sterke maag hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten