Voorlopig geen Hongaarse internetbelasting

© CIDimport

Voorlopig geen Hongaarse internetbelasting

Geplaatst: 31 oktober 2014 - 09:35

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:16

Redactie ID.nl

President Viktor Orban is gezwicht voor de protesten van het Hongaarse volk en stelt de eerder voorgestelde internetbelasting voorlopig uit. "Als het wordt gezien als onredelijk, dan moeten we het niet doen."

De Hongaarse overheid wilde internetproviders zo'n 50 eurocent per verstookte gigabyte aan belasting laten betalen. Het voorstel zou internetgebruikers niet direct treffen. Maar als de providers het hoofd boven water wilden houden, dan zagen ze zich genoodzaakt de extra kosten door te berekenen naar hun klanten.

Laagvliegende monitors

Afgelopen zondag trokken dan ook duizenden Hongaren de straat op, nadat ze zich hadden verenigd op Facebook. Het protest voltrok zich niet bijzonder vredelievend. Zo smeten mensen computeronderdelen als toetsenborden en monitoren door de ruiten van Orbans hoofdkantoor. 

Volgens Orban is het wetsvoorstel nu opgeblazen tot een 'bangmakende toekomstvisie' waardoor er momenteel nog 'onmogelijk over gediscussieerd kan worden.' Maar de president schrapt de plannen niet helemaal. Vanaf januari 2015 wordt er alsnog gekeken hoe de Hongaarse overheid kan verdienen aan het lokale internetverkeer. Orban verwacht uitsluitsel daarover in de eerste helft van het jaar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten