Waarom is Twitch zo populair? 2016-06-06T11:33:53

Hackers ingebroken op accounts Facebook-baas Zuckerberg

SoundSport-oordopjes van Bose meten hartslag

Waarom is Twitch zo populair?

Waarom is Twitch zo populair?

Streaming-dienst Twitch bestaat vandaag 5 jaar en groeit nog steeds in populariteit. Bijna een miljoen mensen kijken dagelijks naar streamers die games spelen, maar waarom zijn deze streams eigenlijk zo populair?

Naar anderen kijken terwijl ze een spel spelen lijkt op het eerste gezicht niet de meest interessante vorm van entertainment, zeker omdat games het juist moeten hebben van interactie. Toch heeft Twitch per maand meer dan 16 miljoen unieke bezoekers die dagelijks naar gamende streamers kijken. Een van de grootste streamer van dit moment is LIRIK, hij heeft meer dan een miljoen abonnees en duizenden kijkers per avond.

Voor de bekende streamers is uitzenden op Twitch meer dan een fulltime baan, maar er kan veel geld mee verdiend worden. Alleen al het abonnementsgeld wat streamers van Twitch-kijkers krijgen kan oplopen tot 5000 dollar per maand. Daar komen advertentie-opbrengsten en sponsordeals nog bovenop. Er gaat dus aardig wat geld om in game-streams, maar waarom hebben zoveel gamers er geld voor over om andere gamers te zien spelen?

Nieuwe spellen testen

Niet elke gamer heeft het geld om elk nieuw spel dat op de markt komt meteen te kopen, want nieuwe games kosten al gauw 50 tot 60 euro. Daarom kijken veel gamers eerst een poosje naar een streamer, zodat ze beter kunnen beslissen of ze een game wel of niet moeten halen.

Daar komt bij dat uitgevers van computerspellen weten dat er veel gamers naar Twitch kijken en daarom sturen ze hun games vaak nog voordat ze uitkomen naar bekende streamers om extra aandacht voor hun games te krijgen. Het voordeel voor gamers is dat ze voor dat het spel in de winkel ligt al kunnen zien of het ook wat voor henzelf is. Uiteraard speelt het oordeel van de streamer zelf ook een belangrijke rol.

Competitie

De games waar het meeste naar gekeken wordt, zijn de competitieve spellen. Populaire schietspellen, online kaartspellen en strategiegames staan bovenaan in de ranglijsten. Veel streamers spelen deze games omdat ze er heel goed in zijn en anderen van hen kunnen leren. Een groot deel van de kijkcijfers komt echter van e-sport toernooien vandaan.

Het wereldkampioenschap van het spel World of Tanks wordt in de meeste landen niet uitgezonden op televisie, daarom kijken miljoenen fans via Twitch naar deze wedstrijden. Het commentaar en de presentatie wordt bij e-sports steeds professioneler en daardoor lijken streams steeds meer op complete tv-programma’s.

Wargaming world of tank competition

Gezellig

Sommige games kun je alleen in je eentje spelen en daarom worden de streams op Twitch ook door veel mensen bezocht om contact te zoeken met andere gamers en de streamers zelf. Naast het beeld van het spel en soms een webcam van de streamer, is er altijd een chatroom te zien op Twitch. In deze chat stellen gamers hun vragen aan de streamer en praten ze met elkaar over het spel dat op dat moment gespeeld wordt of andere zaken die hen bezighouden. Het kijken naar streams is dus vooral heel gezellig en een stuk interactiever dan een televisie-programma. 

Bij sommige streams is het ook mogelijk om zelf mee te spelen met het spel dat uitgezonden wordt. Door commando’s in de chat te typen vertellen de kijkers wat er in het spel moet gebeuren. Het commando dat het meest wordt getypt bepaald de volgende actie. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Twitch Plays Pokemon. 

Doelgroep

Het publiek dat naar Twitch kijkt bestaan voornamelijk uit jongeren, waarvan de meeste man zijn. Veel bezoekers hebben een grote affiniteit met games en komen voornamelijk uit Amerika, waar Twitch ook is opgericht. Sinds 2014 is Twitch van het Amerikaans internetbedrijf Amazon.com. 

Youtube gaming

Twitch is sinds zijn oprichting in 2011 nog steeds het meest populaire streaming platform voor games. Het is echter niet de enige. Sinds dit jaar heeft Youtube ook een eigen streamdienst gericht op het uitzenden van computerspellen. Er zijn nog geen harde cijfers bekend over hoeveel mensen via Youtube naar live-streams kijken, maar de gewone Youtube videos doen het wel goed in de categorie gaming. De meest bekende Youtuber PewDiePie houdt zich alleen maar bezig met games en heeft bijna 45 miljoen abonnees. Aan dat soort grote aantallen kan Twitch nog niet tippen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord