Wachtwoord half miljoen wifi-routers te kraken 2014-09-03T10:04:25

Asus Zenbook krijgt twee ssd's en touchscreen

Groei Uitzending Gemist dankzij mobiele platforms

Wachtwoord half miljoen wifi-routers te kraken

Wachtwoord half miljoen wifi-routers te kraken

Het wifi-wachtwoord van minstens een half miljoen Nederlandse routers al ruim een jaar relatief eenvoudig te kraken. Hieronder bevinden zich modellen van KPN, UPC en Ziggo. Dit wifi-lek is al bekend sinds eind 2011, maar komt nog steeds voor.

Dit blijkt uit onderzoek door de Digitaalgids, een uitgave van De Consumentenbond. De consumentenorganisatie heeft de aanbieders van de betreffende apparaten hiervan op de hoogte gebracht. Deze beloven om te werken aan een oplossing. De Consumentenbond laat hier geen gras over groeien, want ook de OPTA is geïnformeerd.

Routers met lek

Het lek zit in routers van KPN (Experia ZTE H220N), Ziggo (Ubee evw3200) en de Horizon mediabox van UPC. Ook routers uit de losse verkoop vertonen lekken, zoals de Linksys E1000 en E2000.

Wifi Protected Setup

Het probleem zit in de Wifi Protected Setup (WPS). Dit is een functie om het opzetten van een veilige draadloze verbinding  te vereenvoudigen. Door de WPS-knoppen op de router en op een ander apparaat in te drukken moet een veilige verbinding ontstaan. WPS is volgens De Consumentenbond echter op veel routers te kraken. Een kwaadwillende kan op straat eenvoudig het wifi-signaal opvangen. Met speciale software is het draadloze wachtwoord daarna te achterhalen. Zo is het mogelijk om de draadloze verbinding af te luisteren of om instellingen op de router te wijzigen.

Oplossing

In de meeste gevallen kunnen internetproviders, fabrikanten, en soms ook de gebruiker zelf het probleem oplossen. Bij bepaalde routers kan de gebruiker de WPS-functie zelf uitzetten. Zo niet, dan kan een software-update voor de router het lek dichten. Deze update moet door de internetprovider of fabrikant geleverd worden.

De Consumentenbond adviseert consumenten om bij hun internetprovider of fabrikant te informeren naar de kwetsbaarheid van hun eigen wifi router en een eventuele oplossing.

Hieronder kun je een video bekijken over dit probleem:

Meer informatie is te vinden op consumentenbond.nl/wifilek.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord