Wat betekent het afschaffen van de roamingkosten in de praktijk?

© CIDimport

Wat betekent het afschaffen van de roamingkosten in de praktijk?

Geplaatst: 30 juni 2015 - 09:36

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:20

Redactie ID.nl

De Europese roamingkosten worden definitief afgeschaft. De lidstaten van de EU hebben een wet aangenomen waardoor je niet meer extra hoeft te betalen als je in het buitenland op internet gaat. Mooi nieuws, maar hoe zit het nu precies? 6 vragen die het afschaffen van de roamingkosten uitleggen.

1. Wat zijn roamingkosten?

Roamingkosten zijn de extra kosten die je betaalt als je in het buitenland op internet gaat, of belt of sms't. Als je dat doet in Europa, gaan die minuten of MB's niet van je databundel af. De kosten kunnen daarom enorm hoog zijn - in sommige gevallen betaal je nog steeds bijna een euro per MB.

Roaming is een dure zaak voor veel providers. In Nederland maak je alleen gebruik van de zendmasten van één provider, maar als je in het buitenland wil bellen moet een buitenlandse provider je telkens aanmelden op de nieuwe zendmast. De kosten die de provider daarvoor maakt, rekent het weer door naar de Nederlandse provider.

2. Wat is er nu besloten?

Europa wil dat de extra kosten nu stoppen. Dat is nu aangenomen in een nieuwe wet, waar een meerderheid van de lidstaten van de Europese Unie vóór heeft gestemd. Dat betekent dat de kosten definitief gaan verdwijnen.

Daarnaast komt er een nieuwe wet die een Europese vorm van netneutraliteit regelt. Dat betekent dat een provider alle websites en -diensten moet doorlaten op het netwerk. Een provider mag dus Netflix niet blokkeren omdat dat teveel data vreet.

3. Kan ik deze vakantie dan al gratis internetten?

Nee, nog niet. De roamingkosten worden gedeeltelijk afgebouwd. Vanaf 30 april 2016 mogen providers nog maximaal € 0,05 per minuut, € 0,02 per sms, en € 0,05 per MB rekenen. Vanaf 1 juli 2017 verdwijnen die kosten helemaal, en mogen providers helemaal geen extra kosten meer rekenen.

In de praktijk betekent dat dat je niet extra betaalt voor internet of bellen. Als je een abonnement hebt met bijvoorbeeld 500 MB aan data en 90 minuten aan belminuten, dan kun je daar gewoon gebruik van blijven maken in het buitenland. Als je daar op internet gaat, gaan je gebruikte MB's en minuten van die bundel af, en dat kost niets extra.

4. Waar geldt dat allemaal?

De roamingkosten zijn afgeschaft in 28 EU-landen. Dat zijn, naast Nederland:

België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot Brittannië, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden.

In andere landen in Europa, en alle landen in de rest van de wereld, blijf je nog steeds extra betalen voor roaming. Let dus goed op dat je dat uit zet op je telefoon!

5. Zitten er ook beperkingen aan?

Je krijgt tijdens het roamen wel te maken met een zogenaamde fair use policy, een 'beleid voor eerlijk gebruik'. Dat betekent dat je niet onbeperkt kunt internetten - al moet je er wel veel moeite voor doen om daar aan te komen.

Het zou namelijk erg aantrekkelijk zijn een goedkoop abonnement af te sluiten in een goedkoop land, zoals Bulgarije, en daar in Nederland de vruchten van plukken. Je zou in zo'n geval veel goedkoper uit zijn. Helaas is dat niet mogelijk: Providers mogen je internet bijvoorbeeld afsluiten als je op die manier blijkt te frauderen.

6. Mooi!

In de praktijk wel, maar er zit ook een minder mooie kant aan de nieuwe plannen. Om de roamingkosten af te schaffen, hebben de Europese lidstaten ook een wet voor netneutraliteit ondertekend. Die hadden we in Nederland al, en hier is die heel strikt: Providers mogen geen enkele internetdienst of website benadelen. Hoewel de nieuwe Europese plannen dat ook verbieden, zijn er wel sommige gevallen waarin dat wél mag.

Zo mag een provider straks bepaalde diensten voorrang verlenen, door die bijvoorbeeld buiten een bundel aan te bieden. Denk daarbij aan de deal die KPN sloot met Spotify, waarbij je muziek gratis kunt streamen via mobiel internet zonder dat dat van je bundel af gaat. In Nederland mocht dat eigenlijk niet - het gebeurde via een maas in de wet die later werd gesloten - maar in de nieuwe Europese regelgeving mogen providers dat wel doen. Daar zijn critici niet blij mee: Zij vinden dat het het principe van het vrije internet aantast.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten