Wat is het verschil tussen Apple Music en Spotify? 2015-06-08T22:14:25

Back-up al je foto's met Google Photos

Dit is er allemaal nieuw in iOS 9

Wat is het verschil tussen Apple Music en Spotify?

Apple presenteert nieuwe muziekstreamingdienst

Wat is het verschil tussen Apple Music en Spotify?

Apple heeft vanavond na veel bombarie eindelijk zijn nieuwe muziekdienst Apple Music aangekondigd. Met Apple Music kun je, net als bij Spotify, onbeperkt muziek streamen voor een paar euro per maand. Is het tijd om Spotify de deur uit te doen? We vergelijken de twee muziekstreamingdiensten. Wat is het verschil tussen Apple Music en Spotify?

Hoe werkt het?

Apple Music werkt ongeveer hetzelfde als Spotify. Je kunt er nummers mee streamen via internet, maar het is ook mogelijk om afspeellijsten downloaden naar je telefoon. Zo kun je die ook offline luisteren.

Apple Music werkt uiteraard op de iPhone, waar je enkele handige extra opties krijgt. Zo kun je de muziek afspelen via Siri, de slimme spraakassistent. Toch laat Apple andere smartphone-gebruikers niet ongemoeid - het bedrijf komt, verrassend genoeg, met apps voor Android en zelfs Windows Phone. Ook is de dienst uiteraard te gebruiken op de desktop, waardoor je je muziek net als bij Spotify overal kunt luisteren.

Radiodienst

Uniek aan Apples muziekdienst is dat het een eigen radiostation krijgt. Dat heet Beats1, en gaat de klok rond muziek uitzenden via internet. Dat wordt muziek die volgens Apple 'door mensen met verstand wordt geselecteerd, en niet door algoritmes.' Het muziekstation is in 100 landen te horen, waar Nederland hoogstwaarschijnlijk wel bij zit (al heeft Apple geen lijst genoemd).

Sociale ervaring

Apple Music leunt zwaar op de sociale component ervan. Hoewel je met Spotify ook muziek kunt delen met vrienden, wordt dat in Apple Music een van de belangrijkste onderdelen.

Dat begint bij de pagina van een artiest. Daar kan een muzikant zelf muziek plaatsen, maar ook informatie over nieuwe tours. Bij de pagina komt ook een gedeelte waar fans comments kunnen plaatsen.

Belangrijk is misschien wel dat je bepaalde afspeellijsten en favorieten openbaar kunt maken. Daar kunnen andere gebruikers weer op reageren, bijvoorbeeld om je nieuwe suggesties te doen voor nieuwe muziek die je misschien ook wel leuk vindt. Zo wordt het makkelijk om nieuwe muziek te ontdekken.

Exclusieve contracten

Naast Spotify werd een aantal weken geleden ook Tidal uitgebracht, een muziekdienst van rapper Jay-Z. Uniek aan Tidal is dat het een flink aantal artiesten uniek op die dienst wil aanbieden. Zo kun je muziek van Taylor Swift niet meer op Spotify luisteren, maar wel op Tidal.

Even bestond er de angst dat er een soort oorlog zou ontstaan in muziekland, waarbij artiesten exclusief bij de ene of de andere dienst zouden verschijnen. Dat gaat Apple Music echter niet doen, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je de ene muziek alleen op Spotify kunt horen, en de andere op Apple Music.

Aanbod

Apple zegt dat Apple Music bij aanvang 30 miljoen nummers bevat. Daarvoor is het bedrijf de samenwerking aangegaan met honderden platenlabels van over de hele wereld.

Dat zijn ongeveer net zoveel nummers als Spotify zegt dat het er heeft - al komen daar gemiddeld zo'n 20,000 nieuwe nummers per dag bij.

De prijs

Apple heeft de kosten van Apple Music wel genoemd, maar alleen in dollars. Een maandabonnement kost 10 dollar, wat omgerekend zo'n 8,80 euro is. Echter, ook Spotify kost 10 dollar per maand, maar dat wordt in Nederland omgerekend naar 10 euro. De kans is dus groot dat Apple Music straks ook 10 euro gaat kosten. Er komt geen gratis variant beschikbaar, zoals dat wel bij Spotify het geval is.

Apple Music heeft echter nog een speciaal, aantrekkelijk pakket. Het gaat om een familie-pakket, dat 16 dollar per maand kost. Daarmee kunnen tot maximaal 6 mensen in 1 gezin naar muziek luisteren - wat de kosten per persoon flink lager maken. Het is echter niet duidelijk hoe Apple bepaalt wie bij een gezin hoort, of dat dat uberhaupt niet nodig is.

Een bijkomend voordeel is dat Apple Music de eerste 3 maanden gratis is. Ter vergelijking: Spotify is alleen de eerste maand gratis.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord